actepsoemao (2)

Vicenç Tur: ‘vull liderar, amb tots vosaltres, un Ajuntament que estigui al servei de la gent i al servei de les persones que pitjor ho passen.”

“Fem tot el possible per assolir aquest canvi que demana tantíssima gent.” D’aquesta manera el candidat del PSOE a la Batllia de Maó, Vicenç Tur, ha demanat la implicació de totes les persones compromeses amb les necessitats reals de la ciutat –una ciutat que és molt més del que delimita el seu terme municipal- i amb les dels seus habitant per recuperar el que sempre ha estat.

 

Amb més de 150 persones aplegades en el Hall de l’Orfeó, l’acte de suport s’ha iniciat precisament amb les paraules de quatre persones progressistes (entre elles el vicepresident de l’Orfeó Albano Gómez o l’exregidor d’esports Antoni Ferrer) que han explicat la seva visió de la situació actual i han transmès a Tur les seves preocupacions.

 

El candidat ha agraït el paper d’aquestes persones, les quals ha definit com a clars representants del que és la ciutat de Maó. “Representeu una ciutat i una societat compromesa que lluita constantment per millorar dia rere dia. Això és el que nosaltres, tots els que estem aquí, estem cridats a representar.” En aquesta línia Tur ha fet un breu repàs de les fonts de les quals s’ha alimentat Maó. Ha xerrat de “dues èpoques que encara ens marquen. Una és la que representa aquest Orfeó, on la societat maonesa il·lustrada va ser capaç de crear les millors institucions culturals, educatives, musicals…i l’altra és la republicana.” Dues fonts que han convertit Maó en una societat “no només rica culturalment, sinó lliurepensadora, crítica i amb moltes ganes de ser cada dia millor. Aquests són els valors que estem orgullosos de poder representar.”

 

Posteriorment Tur ha repassat l’evolució que ha viscut Maó durant els 28 anys de governs socialistes; des de l’any 79 “a on es començava a crear tot, amb un equip de gent en què confluïen persones joves amb d’altres de tradició i arrels republicanes.” Una evolució que va culminar amb dues persones, els Batlles Borja Carreras i Artur Bagur. “Dos grans batles, els autèntics transformadors de Maó, artífexs de la progressió de la ciutat.

 

Representen sa ciutat moderna que va crear en Borja del no res i sa ciutat propera, social, de barris, composta per diferents sensibilitats, que va transformar n’Arturo.” I ho van fer possible “perquè els guiava el desig de governar per a tots i totes. En aquells moments complicats de finals dels 70 i dels 80 van tancar conflictes, conflictes que havien estat greus perquè sortíem d’una dictadura molt dura; ferides que 30-35 anys després alguns, fa pocs mesos, intentaven reobrir, ferides que mai s’havien d’haver reobert perquè es van tancar amb consens.”

 

Per exposar aquesta feina Vicenç Tur ha exposat dos exemples: El geriàtric, “públic ,municipal i de qualitat que nosaltres tenim des de principis dels anys 80. Va ser així perquè pensàvem que el geriàtric era el projecte prioritari per fer que la nostra gent gran visqués amb qualitat.” I la política de protecció territorial. “Ara ens omplim la boca, afortunadament, de què Menorca és el que és gràcies a projectes territorials sostenibles… Això és possible perquè Maó va obrir la porta. Ho va fer amb el PGOU del 86, en el mateix moment en què les polítiques a la resta d’Espanya eren completament desarrollistes, destructives del territori. Si Maó no hagués fet aquesta passa, avui no tindríem la Menorca que tenim.”

 

En definitiva una feina de la qual sentir-se molt orgullós. “Quan plenari rere plenari escoltem això de ‘l’herència rebuda,’ de que si sóc hereu d’aquests 28 anys de govern del PSOE…m’encanta que m’ho diguin, perquè ho sóc. Clar que amb alguns errors, però sobretot, amb moltíssim d’encerts. I em sento orgullós de 28 anys d’herència socialista que fan que Maó sigui el que és.”

 

Davant d’aquesta herència, actualment es viuen “moments molt durs, per molt que se’ns digui que la crisi ja ha finalitzat o per molt que la batlessa digui que a Maó no hi ha necessitats socials, que no hi ha cap persona que visqui malament, ni hi ha cap fiet a qui li falti un panxó al dia perquè no li consta que hi hagi aquesta necessitat…”

 

Amb aquesta realitat Vicenç Tur ha expressat la seva total voluntat d’encapçalar un projecte polític integrador i amb el gran eix social com a epicentre. “Vull liderar, amb tots vosaltres, un Ajuntament que estigui al servei de la gent, al servei de les persones que pitjor ho passen. Vull que siguem defensors d’allò que interessa i que té com a necessitat la societat maonesa.”

 

De fet Tur ha exposat dues qüestions que l’han preocupat i ocupat especialment durant el que portem de mandat. “Hi ha dues coses que m’han fet molt de mal en aquests tres anys i mig. Una és la insensibilitat. Ho comentàvem ahir amb gent que va venir a una reunió de veïns que vam tenir a Andrea Dòria, la insensibilitat social d’un equip de govern que gira la cara a la realitat que la gent del carrer explica i demanda.” I l’altra és el “poc coratge per defensar allò que preocupa i que té com a necessitats la població de Maó,” com ha estat el cas dels tres directors d’institut de Maó expedientats. “Quan els governants perden la sensibilitat social i menyspreen els professionals públics, es converteixen en indignes per ocupar el lloc que ocupen; indignes perquè no són capaços de defensar ni les necessitats de la seva població, ni als treballadors que fan feina per defensar abordar necessitats.”

 

En definitiva Tur ha llençat una crida per fer tot el possible “per aquest canvi que demana tantíssima gent. Molta gent de la qual va escoltar els cants de sirena de promeses d’un PP que en tres mesos havia de revertir tota la difícil situació econòmica. Però ara estem pitjor. I justament ho estem amb aquelles persones que han perdut la feina i no tenen ni un mínim coixí social. A aquesta gent és a la que hem d’escoltar; i a la gent que ens està dient que no volen malmetre el nostre territori; un territori que altres administracions estan destruint amb un projecte com les macro-rotondes. Això és el que la gent ens demana; i és aquella gent que no es vendrà per un plat de pilotes amb salsa.”

 

Finalment el candidat a la batllia de l’Ajuntament de Maó ha demanat força, il·lusió i perseverança a les més de 150 persones que s’han aplegat a l’Orfeó. “Nosaltres no esperem guanyar a cop de titular, ni de grans convidades a restaurants. Nosaltres guanyem quan xerrem amb la gent, quan hi som a prop, quan fem visible que som iguals que la resta de la gent, que som capaços d’entendre la realitat i les necessitats de la gent. Us demano que posem el diàleg per damunt la imposició, que posem el consens per damunt de l’autoritarisme, que xerrem amb la gent. Us demano que ens entusiasmem davant la possibilitat de liderar un nou moment de canvi. Que sortim tots al carrer a xerrar amb tothom, sense excepció i que quan ens demanin què és el que hem de ser, nosaltres els responguem: volem ser igual que vosaltres; representar-vos dignament, però ser igual que vosaltres i treballar moltíssim i constantment per defensar allò que us preocupa.”