Foto Vicenç6

Vicenç Tur: ´El Sr Montañés i Sa Formatgera`

Qui de Maó no ha tingut algú molt pròxim fent feina a “sa formatgera”?. Sa majoria de famílies maoneses, treballadores, moltes provinents del camp i que en aquell temps veien impossible oferir uns estudis superiors als seus fills bé s’incorporaven a una de les moltes empreses de bijuteria o bé entraven a treballar a sa formatgera.

En ei meu cas, com dic gens anormal, va ser mo mare qui hi va fer feina. Una al.loteta de poc més de 15 anys que hi va entrar com a primera de ses seves feines. Ella explica com travessava des del carrer Santa Victòria cap un actual J. M Quadrado ple de tanques per anar a pujar s’actual carrer Vasallo, passant pels quarters de s’Esplanada fins a arribar al que és l’actual Casal de Gent Gran.

Ella hi va fer poc més de 5 anys, però, com crec que tothom, en guarda molts bons records. I bones amistats. Recorda molt la persona d’en Pedro Montañés, de qui diu que feia honor a la seva cara de molt bona persona. Ho era, ho diu tothom. I per tant es mereix el títol de fill il.lustre. Un títol amb el qual es rendeix homenatge a la seva tasca emprenedora i al seu bon tarannà, però també un títol que serveix per reconèixer l’esforç de milers de maonesos i maoneses que hi han treballat al llarg de tantes dècades.

Sa formatgera, el Caserío, forma part de la societat maonesa i menorquina i el Sr Montañés n’és un d’aquells representants que estimava la seva empresa però estimava més encara els seus i les seves treballadores, a qui ajudava sempre que podia.

No és el cas de la meva mare que hi va fer poquets anys, però són tantes i tantes les famílies (amb diferents generacions de la mateixa) que hi ha estat lligades laboralment, durant molts anys. En moments dolços però també en moments difícils.

Per a tots els familiars i amics den Pedro Montañés i  per a tanta gent que hi ha fet feina és també la condecoració de fill il·lustre

 

Vicenç Tur

Portaveu del Grup Socialista a l’Ajuntament de Maó