Es Castell sb aigua2

Susana Mora presenta els compromisos amb l’aigua; “perquè tots tenim dret a què quan obrim l’aixeta, surti aigua potable”

“L’aigua és un dret de tothom. Per això tenim dret que quan obrim l’aixeta, surti aigua potable. A Menorca tenim un problema greu d’aigua i Es Castell és el poble més perjudicat. Hi hem de posar solució. Primer amb mesures de xoc, immediates, com pot ser la instal•lació de la potabilitzadora a Es Castell. Però després amb un pla d’actuació a mig i llar termini, que passi per la recuperació de l’aqüífer potenciant la recollida de l‘aigua de pluja.” Així ha iniciat la seva intervenció la candidata del PSOE Menorca, Susana Mora, durant la compareixença que ha realitzat avui a Es Castell, junt amb la candidata a la Batlia del Municipi Noemí Gomila, per explicar les propostes relacionades amb l’aigua.

 
Precisament Gomila ha denunciat que a Es Castell els vesins i vesines “duim més de 10 anys patint una mancança: no podem consumir l’aigua que surt de l’aixeta, no podem beure aigua de boca; duim més de 10 anys pagant l’aigua dues vegades. És inacceptable. Quan governem els socialistes resoldrem de forma immediata aquesta necessitat, per tal que la gent des Castell pugui beure l’aigua que surt de l’aixeta. Ho farem posant en marxa una solució definitiva.”

 
Respecte a la manera d’abordar el problema de contaminació de les aigües del subsòl, Mora ha expressat la voluntat d’emprar “la dessaladora de Ciutadella com a eina per a recuperar l’aqüífer, apostant per la seva connexió i reclamant al Govern Balear per reduir el cost que suposarà per als menorquins i menorquines.” S’ha de recordar que el Govern destina cada any més de 14 milions d’euros a comprar aigua -part d’aquesta aigua és dessalada- a Mallorca i les Pitiüses per abaratir-ne el cost. “També potenciarem la reobertura i instal•lació de cisternes i aljubs púbics, substituint adobs contaminants, impulsant els claveguerams d’urbanitzacions que no en tenen, finançant actuacions per reduir filtracions i fuites de canonades i connectant amb les depuradores els claveguerams d’urbanitzacions que encara no hi estan connectats.”

 
Paral•lelament els i les socialistes volen potenciar un consum responsable, “començant per la pròpia administració, cap ajuntament hauria de regar rotondes a ple migdia. També impulsarem sistema de discriminació tarifària (bonificacions per aquells qui fan un consum racional de l’aigua) i finançarem mesures d'estalvi com per exemple els reductors d’aigües d’aixeta.”

 
Per poder dur a bon port tots aquests compromisos és també “imprescindible fer una bona gestió de l’aigua; per tant apostem per les comunitats d’usuaris, organitzades a través d’un consorci insular. També hem d’acabar amb l’abocament de l’aigua que prové de les depuradores a la mar i conduir l’aigua cap al reg del camp.”

 
Pel que fa a la responsabilitat política sobre la gestió de l’aigua, Susana Mora ha exposat la necessitat de reclamar al Govern autonòmic “aquesta competència, i que arribi ben dotada. Per tal de definir des de Menorca el nostre model de gestió de l’aigua.”