IMG_4160 (1)

Susana Mora presenta el programa del PSOE per al Consell, un projecte fonamentat en una Menorca cohesionada socialment i territorialment

.- Per assolir aquest objectiu els i les socialistes defensem un Contracte Social entre administració, agents socials i econòmics per fer feina tots junts per la qualitat de servei i la formació adreçada als nínxols de mercat que ofereix Menorca. Un Consell insular fort haurà de liderar aquesta feina conjunta.
.- La primera i urgent necessitat passa per afrontar els problemes de precarietat i pobresa actuals.

.- Paral·lelament, d’acord amb la ciutadania, s’elaborarà un model econòmic, territorial i de connectivitat que aposti per una nova via de creixement d’acord amb la idiosincràsia de Menorca.

El projecte per a Menorca dels i les socialistes “consisteix a caminar cap al benestar compartit. Volem una Menorca cohesionada social i territorialment. Per això és necessari un Consell insular fort, que lideri i coordini amb la ciutadania els interessos de Menorca dins i fora de l’illa.” D’aquesta manera ha definit l’essència del programa electoral insular que avui ha presentat la cap de llista del PSOE Menorca, Susana Mora, acompanyada per als nombres dos i tres de la candidatura, Santiago Florit i Maria Cabrisas.

 
Per concretar aquesta essència el PSOE Menorca ha elaborat un programa electoral “del que estem especialment orgullosos perquè és el resultat d’un gran procés participatiu, amb la ciutadania menorquina.” Un procés participatiu que té continuïtat. El programa electoral és un punt de partida d’aquest procés. És un contracte amb la ciutadania, obert i revisable. Perquè el nostre principal compromís és fer feina a la vista de tothom i amb tothom. Perquè governar és tenir present a tothom; escoltar, dialogar i llavors decidir en conseqüència.” Aquest diàleg que passa per la reactivació d’òrgans de participació ciutadana ja existents, com per exemple el Consell Econòmic i Social i la creació de nous, “com el consell de cultura i el consell de l‘aigua de Menorca. També potenciarem una nova figura que serà la Junta Ciutadana, es reunirà dues vegades l’any al Consell per tal que obrim les portes a la ciutadania i dialoguem cap a on volem anar i quina feina estem fent.”

 
Però mentre es comença a elaborar aquest projecte compartit, s necessiten mesures urgents “per afrontar i resoldre la situació actual. “Un pla de suport a l’alimentació infantil i una partida pressupostària urgent i excepcional per contractar, de forma directe, a persones en atur majors de 45 anys que hagin esgotat les prestacions i amb càrregues familiars. Per això necessitarem modificar i redistribuir els pressupostos existents. Farem feina en els 100 primers dies perquè això sigui una realitat.”

 
Però aquestes mesures de xoc són “un antitèrmic. Tenim una malaltia que hem d’eradicar, i amb això només li baixem la temperatura. Hem d’anar més enllà. Què necessitem i què volem fer? Volem fer feina per un model econòmic, per un model territorial i un model de connectivitat que apostin per una nova via de creixement d’acord amb els principis que regeixen Menorca, d’acord amb la idiosincràsia menorquina territorial, paisatgística, social, mediambiental. Perquè només així podem pensar en les generacions presents i en les generacions futures.”

 
Per dur a terme aquest compromís, en primer lloc es necessita “un contracte social. Un contracte on l’administració, els agents socials i el sector empresarial remin tots a una, apostin per la qualitat del servei i la formació adreçada cap als nínxols de mercat que té la nostra illa. A la vegada necessitem un govern que impulsi aliances entre els sectors econòmics. Per exemple: l’administració pot impulsar i coordinar que la planta hotelera compri productes agrícola-ramaders de Menorca per oferir-los als seus clients; però també hem d’impulsar i coordinar que el nostre camp pugui produir d‘acord amb les necessitats d’aquesta demanda. Aquesta coordinació passa, sobretot, per liderar, coordinar i acompanyar als nostres sectors.” Es tracta de prendre exemple de les aliances que hi va haver a Menorca en els anys 70 i 80, aliances que van funcionar. Podem tornar-les a tenir.”

 
Tot el programa es basa en uns principis bàsics. “El principi de feina digne: proposam un pla d’ocupació per a Menorca, recuperar el SOIB com un veritable servei d’ocupació i responsabilitzar socialment a les empreses.”

 
Un altre dels principis se centra en el benestar social; respecte del qual es pot destacar el “pla contra la pobresa, la feina per l’accés a l’habitatge” o el compromís per “una renda mínima garantida per tal que tothom pugui fer front a les necessitats més bàsiques.”

 

Un altre principi bàsic és la formació, “en el sentit més ampli. Formació de la mà de l’Educació entesa com un dret de la ciutadania des que es neix fins que es mor. Per tant l’educació 0-3 és fonamental, com ho és l’escola d’adults, com la formació reglada que hi ha entre aquestes dues etapes.” Però quan es xerra de formació, “també rallem de la Formació Professional per tal que es redirigeixi als veritables nínxols de mercat que té l’illa. I també la Formació Ocupacional, destinant 20 milions d’euros per a polítiques d’ocupació.”

 
Una altra línia prioritària és el creixement econòmic, "on el turisme és l’eix de progrés, però ha de ser l’eix de progrés per a tothom. Però on l’economia convencional (entesa com a la indústria, l’artesania) és fonamental; com ho són el camp i la mar. Farem estratègies de promoció i comercialització d’aquests sectors i posarem agents de desenvolupament a disposició dels pagesos per tal d’ajudar a la necessària transformació del camp.”

 
Respecte a l’àmbit territorial Susana Mora ha defensat la necessitat que el Consell Insular torni “a ser el veritable òrgan d’ordenació del nostre territori. Farem feina per una aigua de qualitat, per tornar a gestionar els residus des de Menorca i per un nou pla de residus des Milà i treballarem per un projecte d’energies renovables. Menorca necessita caminar cap aquí.”

 
En l’àmbit de la mobilitat, la cap de llista al Consell s’ha referit a la necessitat “d’incrementar el nostre transport públic,” i ha fet menció especial a dues qüestions sobre connectivitat aèria. “Necessitem, d’una vegada per totes, solucionar el problema del transport aeri. És un problema que tenim damunt la taula de fa molts anys i no l’hem sabut resoldre ni uns ni els altres. Proposem mesures pel transport aeri en les seves dues dimensions, enteses com el dret de tota la ciutadania de Menorca a tenir un transport en igualtat de condicions que la resta de ciutadans espanyols; i al transport aeri com a dinamitzador de l’economia.“

 
Com a dret a la mobilitat es proposa “una tarifa plana i universal de 30€ pels viatges interilles. Ho farem amb la partida que actualment es destina al descompte per a residents actualment i el lleuger increment que es requereix." Pel que fa a la dinamització, “és necessari potenciar aliances comercials entre la indústria turística (en el sentit més ample) i les companyies aèries. L’administració hi haurà de ser i haurà d’impulsar aquestes aliances i posar doblers si és necessari.”

 
En definitiva Susana Mora, junt amb la resta de l’equip que conforma la candidatura del PSOE Menorca al Consell Insular, han presentat un “projecte de benestar compartit, d’una societat equilibrada i cohesionada socialment i territorialment; un projecte on el Consell insular lideri i coordini amb la societat menorquina què volem fer a Menorca per tal que ningú quedi enrere.”