IMG_2799 (2)

Susana Mora exposa les línies mestres sobre les prioritats a abordar en matèria de Serveis Socials

“Els Serveis Socials se n’han d’encarregar de garantir la justícia social. No podem concebre la pobresa com un concepte de desgràcia individual que necessita ser atesa a través de la caritat. La pobresa té una causa social molt clara que s’ha d’afrontar a través d’una resposta pública.” D’aquesta manera resumeix el compromís del PSOE amb els Serveis Socials la candidata a la presidència de Consell Insular Susana Mora

 

Precisament per fer feina per aquesta resposta pública a les necessitats socials -“una qüestió de principis”- Mora ha iniciat aquesta setmana les reunions amb entitats del Tercer Sector  (agafa el relleu de les reunions que ja s’anaven fent des del partit) i usuaris dels Serveis Socials. “Reunions que fem amb l’objectiu de caminar junts i propiciar una sèrie de mesures tant de model, com respecte a la urgència social actual,” ha afegit Mora

 

Unes trobades que es mantindran durant el proper mandat tan si el PSOE és al govern de Menorca com si es troba a l’oposició. Són necessàries i s’han de consolidar, “perquè la nostra manera d’entendre els serveis socials és des de la feina conjunta de l’administració amb les entitats del sector i amb l’usuari que pateix les necessitats.”

 

Per això Mora ralla de la importància que el Consell “adopti un paper actiu, que potenciï la figura de l’Ajuntament -com a administració més propera a la ciutadania que rep les demandes i necessitats reals de la gent- i que a la vegada s’encarregui de coordinar i fer feina en pro d’aquests serveis socials i no giri l’esquena a la realitat.”

 

Respecte de la urgència social, la candidata socialista al Consell ha citat un parell d’exemples de la proposta que vol treballar amb el sector; exemples com la necessitat de “fer feina per implantar la Renda Bàsica Garantida o un pla de suport a l’alimentació infantil dotat de recursos.” Això sí, Mora ha citat aquests dos exemple de forma genèrica, després d’advertir que no es tracta de “posar el programa damunt la taula, perquè el programa s’està fent amb entitats i persones; com també fem amb la resta de sectors.”

 

En relació al canvi de model, la candidata del PSOE  Menorca ha fet referència a la importància de “rompre l’esquema de fer feina a través de subvencions, per començar a treballar mitjançant la concertació. Estem vivint una realitat (que no neix ara, però que en els darrers temps s’ha agreujat) que passa pel fet que les entitats estan donant resposta a qüestions que haurien de ser tractades per l’administració. Aquesta feina amb les entitats continuarà perquè respon a unes necessitats; però precisament per això no podem seguir amb un esquema segons el qual el suport depengui d’unes subvencions que poden pujar o baixar, que poden arribar o no. Hem de fer feina per una concertació des de programes conjunts i compromisos, de partides, certs i ferms.”

 

En la mateixa línia la Vice-Secretària General del PSOE  i regidora de l’equip de Govern de l’Ajuntament des Migjorn, Elena Baquero, ha exposat l’altra cara de les retallades en Serveis Socials que aplica la dreta: la rebaixa en l’aportació als consistoris. “Quan vam entrar a governar a Es Migjorn volíem creure´ns el missatge que se’ns donava des del Consell. Vam anar a les reunions sense perjudicis i amb bona voluntat, entenent que hi havia una situació econòmica complicada que s’havia de revertir. Però tant la consellera com el director insular ens van dir que amb els mateixos diners ells farien més; que no es tractava de retallar, sinó de gestionar de millor...”

 

Tres anys i mig després Baquero explica  com “tots els ajuntaments de l’illa, ho vulguin dir públicament o no, reconeixen que els seus equips socials estan saturats. Ho veiem a les reunions, no poden més. Són responsables de la dignitat de les persones i fan el que calgui per ajudar, però tot té un límit i arribarà un moment que petaran.” Una saturació fruit de les retallades que en el cas des Migjorn han suposat deixar de tenir “orientador laboral, agent de desenvolupament Local, educador social...i l’Ajuntament arriba fins on pot i supleix, com pot, aquesta manca de serveis. Però no donem abast, de manera que qui pateix més és l’usuari.”