Susana i Vicenç

Susana Mora: “El canvi s’ha notat des del primer moment amb diàleg i amb canvis de fons, polítiques socials i d’ocupació són prioritàries”

 

“El canvi s’ha notat des del primer moment; amb canvis positius cap a la ciutadania, cap a les administracions, amb canvis de formes, amb diàleg i amb canvis de fons: les polítiques socials i d’ocupació són prioritats per a Menorca”. Així ha resumit la portaveu del Grup Socialista al Consell de Menorca, Susana Mora, la valoració dels 100 primers dies de feina de l’equip de govern.

 

Prèviament el Secretari General del PSOE  Menorca, Vicenç Tur, ha exposat que com “a partit estem relativament satisfets d’aquests 100 dies. Hem iniciat una dinàmica compartida per ajuntaments on també hi hagut canvi polític i coordinat amb un canvi de Govern autonòmic presidit per la companya Francina Armengol. Uns governs de canvi que creiem que viurà un nou estadi el 20 de desembre amb un canvi de govern estatal liderat per Pedro Sánchez.”

 

Tur ha exposat com els partits que formen els diferents governs –progressistes- tant municipals com insular i Balear “ens vam presentar per dur a terme una nova manera de fer política. Vam saber escoltar el que la gent ens demanava: governs de canvi que havien de ser realitat des del múltiple acord. Al Consell hi ha un govern de coalició que té la legitimitat absoluta per governar...és el que la gent volia: un govern múltiple, un govern d’acord i que donés una alternativa clara a les polítiques del PP dels darrers 4 anys.”

 

Des del punt de vista socialista, i des d’un primer moment, s’han tingut molt clares “quines eren les nostres prioritats i vam conformar les línies bàsiques d’aquest Consell. Només recordar que Susana Mora du tota una àrea de projecció econòmica, de dinamització, perquè un dels nostres objectius bàsics és la recuperació justa d’una sortida de la crisi.”

 

La segona línia dels compromisos socialistes explicitada per Tur, i que conforma també ”un dels pilars bàsics de la nostra gestió com a Grup Socialista, és l’àmbit social amb la companya Maria Cabrisas al capdavant. Es tracta de tenir uns serveis socials dirigits a garantir les prestacions bàsiques per tal que les persones puguin tenir projectes de vida dignes.”

 

El tercer bloc que els socialistes sempre han posat en valor és la defensa del model propi de Menorca. Per això és important la gestió d’una conselleria com la d’ordenació territorial i turística. “Creiem que la unió d’aquestes dues àrees començarà a donar bons resultats en pro de la reactivació econòmica. Es tracta de recuperar el model propi i la clara convicció que el Consell Insular exerceix com a govern de l’Illa en favor de tots els menorquins i menorquines.”

En aquesta mateixa línia els i les socialistes també volen “revertir el cert ‘passotisme’ del PP a l’hora de lluitar davant d’altres administracions per defensar els projectes per a Menorca; amb els exemples de tots els projectes que ara s’estan desencallant com els de les inversions estatutàries; on per cert Susana Mora lidera bona part d’aquestes inversions.”

 

En resum Tur ha exposat el compromís d’un “govern sòlid, un govern que compleix 100 dies però que complirà, sense cap dubte (des del PSOE en tenim plena convicció), els 4 anys. Aquest govern tindrà a Susana Mora com a presidenta els darrers dos anys. N’estem convençuts per la solidesa necessària, recollida als acords de governabilitat, d’un govern de canvi a favors dels menorquins i les menorquines.”

 

En la mateixa línia Susana Mora ha exposat el fet que el resultat de les urnes “ens emplaçava al diàleg i des del minut zero hem tingut diàleg dins la mateixa institució (això és el que implica ser un govern plural). Des del PSOE  hem volgut acceptar aquest repte perquè sempre hem cregut en el diàleg.” Un diàleg que s’ha “reprès dins la institució i amb les altres administracions (govern Balear, Estatal i amb els Ajuntaments) perquè és importantíssim per coordinar la política insular i balear i poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Un diàleg social que ha imperat des del primer moment. Han estat constants les reunions amb agents socials, econòmics, entitats i particulars.”

 

Del canvi de formes als canvis de fons.

“Des del moment que s’ha posat damunt la taula la disposició de  fer feina amb diàleg també s’han posat sobre la taula les prioritats i els valors socialistes. Aquestes prioritats són les persones, des de dues vessants importantíssimes: la política d’ocupació i la política social. Per això vam fer feina per tal que els consellers socialistes lideréssim les àrees d’aquest àmbit: d’una banda la de Benestar social lligat a família, dos conceptes imprescindibles per fer política social i de l’altra la conselleria que jo mateixa encapçalo lligada a una vessant econòmica i, imprescindible, a la d’ocupació.” En tercer terme Mora ha destacat la necessitat de l’ordenació del territori que és “indissociable a l'ordenació turística, perquè el turisme és l’eix transversal de la nostra economia.”

 

A partir d’aquests valors, i de la composició de les conselleries, l’equip de govern ha començat a marcar prioritats independentment de quina sigui l’administració que tingui la competència. “L’ocupació no és una competència pròpia del Consell ni dels ajuntaments, és del Govern Balear; però no per això hem deixat de picar a la seva porta i demanar coordinació en polítiques d’ocupació, polítiques que per a nosaltres són d’imperiosa necessitat. Així hem aconseguit que les mesures que properament es posaran en marxa en matèria d’ocupació puguin tenir a Menorca acollida a tot el territori i beneficiar al major nombre de persones possible; amb diàleg i coordinació entre administracions, amb diàleg amb els agents socials i econòmics.”

 

Susana Mora també ha emfatitzat que política social ha estat una prioritat des del primer moment. “Se’ns diu que no hem pogut donar resposta al Pla de Xoc. Sí que hi hem donat una resposta, però no de la manera que ens hauria agradat. La manera òptima hagués estat tenir una radiografia immediata de totes les famílies a les quals hem d’ajudar i dedicar una partida a aquestes famílies des del primer moment. Per desgràcia això requereix d’una administració que estigui funcionant des d’un primer moment al 100% i quan entres a una administració i et trobes que has de donar resposta a d’altres prioritats amb caràcter immediat...com pot ser donar sortida a una sèrie de convenis i ajudes indispensables per entitats de caire social; que si no els dónes prioritat, no tindran sortida perquè l’anterior equip de govern no ha signat els corresponents convenis ni ha tret les corresponents convocatòries...llavors s’entendrà que per afrontar aquest pla vam prendre una alternativa. Una alternativa que passava per una modificació de crèdit aprovada durant el passat ple de setembre” per tal  destinar més 135.000 euros d’estalvi del cost salarial de l’equip de govern i directors insulars als Ajuntaments. “S’està fent feina per determinar quina partida arriba a cadascun dels municipis perquè aquesta modificació de crèdit es va aprovar per ple encara no fa ni tres setmanes i la distribució de la partida requereix un procés.”

 

Respecte de la política territorial “una altra de les prioritats era afrontar les mesures desreguladores. Estem treballant de forma coordinada amb el Govern Balear en la feina que estan duent a terme per publicar la suspensió de totes aquelles mesures desreguladores –permetent la depredació territorial- que provenen de normatives autonòmiques i que tenen incidència directe a Menorca. Per qüestions de seguretat jurídica i de coordinació administrativa no té sentit que nosaltres ara promulguem una revisió o una Norma Cautelar paral·lela transitòria mentre no tinguem la resolució autonòmica;” ha exposat Mora per acabar.