Constitució

Resolució del Comitè Insular sobre la reforma constitucional

 

El PSOE respon a una inqüestionable tradició republicana, d’acord a la defensa dels valors que li són propis.

 

El republicanisme va més enllà de la forma d’Estat i comprèn la nostra pròpia consciencia cívica, així com la construcció d’un espai comú de llibertat i igualtat.

 

Vivim temps històrics que definiran el nostre futur i el camí que, com a societat, vulguem construir. Temps que exigeixen amplitud de mires, responsabilitat i un esforç important en defensa i enfortiment de la democràcia i els seus valors.

 

Som plenament conscients de tot açò, però també que la societat espanyola ha madurat davall la protecció d’un marc comú de convivència en que el màxim exponent és la Constitució del 78.

 

Una Constitució que va fer superar èpoques d’enfrontaments i inestabilitat i que ha dotat a Espanya de la més llarga època de tranquil·litat institucional i social.

 

Han passat prop de 40 anys i podem dir que vivim en una democràcia estable i on la societat espanyola ha demostrat un grau de maduresa política important.

 

Ara, aquesta societat, demanda participar de les decisions més importants que l’afecten, una exigència que ha augmentat en el marc d’una crisi econòmica i social de greus conseqüències, que també s’ha convertit en una crisi de credibilitat de les institucions, inclosa la Corona, actualment força desacreditada, i que exigeix que des de la política siguem capaços de tenir la valentia de proposar reformes institucionals de calat que signifiquin un aprofundiment democràtic.

 

L’anunci del Rei d’abdicar obre una nova etapa en què els i les socialistes estem obligats a posicionar-nos. Ni volem ni podem guardar silenci.

 

En aquesta lògica, el Partit Socialista ja ha manifestat la necessitat d’una reforma de la Constitució en profunditat, per resoldre distintes qüestions que té plantejades ara la societat espanyola, per una banda la crisi territorial, amb una decidida aposta per l’estat federal, així com també un blindatge dels drets socials, contemplats per la Constitució. En el moment actual s’ha afegit al debat la necessitat de revisar el model d’estat, de poder plantejar-nos la continuïtat de la monarquia parlamentària tal com l’hem coneguda des de 1978, o optar per la República.

 

Des del nostre punt de vista, la ciutadania ha de poder opinar sobre els postulats que van permetre el gran acord constitucional i reafirmar els compromisos per recuperar la confiança en totes i cadascunes de les institucions que impulsen un millor marc de convivència.

 

I tot açò és imprescindible plantejar-ho en el marc de la reforma constitucional en profunditat, una reforma que actualitzi el marc de convivència a la realitat actual, des del diàleg i l’acord i que legitimi novament les nostres normes bàsiques que regula la Constitució.

 

És per tot açò, que no renunciam a la legítima defensa de l’opció republicana i instam al nostre partit a liderar-ne el debat i a treballar per la convocatòria d’una consulta o referèndum englobada dins una profunda reforma constitucional que adapti les realitats actuals a un nou marc legal modern i amb futur.