Foto Damià Borràs en Comissió

Reclamem a Foment que compleixi el mandat unànime del Parlament i garanteixi que l’OSP entre illes s’adapti a les necessitats de la ciutadania

.- Arran de l’anunci d’Air Nostrum d’avançar el darrer vol que connecta Menorca amb Palma, es torna a demandar a Foment que doni resposta positiva a les iniciatives elaborades per Damià Borràs -que van comptar amb el suport de tots els Grups del Parlament- en què es reclama a Ministeri que faci complir l’acord respecte a freqüències i horaris.

 

.- La demanda al Ministeri, reiteradament incomplerta tal com va denunciar el diputat menorquí amb les PNL’s de novembre i febrer, se centra en la necessitat de resoldre llacunes legals com la que provoca que els horaris de vols de les dues companyies que operen l’Obligació de Servei Públic pràcticament se solapin en diverses ocasions.

 

.- Borràs recorda que l’Obligació de Servei Públic inter-illes és una eina per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i no per augmentar els beneficis de les aerolínies.

 

 

“Si, com diu la companyia, l’ocupació mitjana del vol de les 21.05 era del 34% i tenim en compte que els avions que empra per operar aquesta ruta són de 90 places, la realitat és que hi viatgen una trentena de passatgers. Doncs bé, aquesta connexió forma part d’una Obligació de Servei Públic, per tant és imprescindible que les persones que empren aquest vol tinguin totes les garanties que podran continua volant a Palma en el mateix horari o similar” D’aquesta manera s’expressa el diputat Damià Borràs en relació a l’anunci d’Air Nostrum d’avançar el seu darrer enllaç amb Palma de les 21.05 a les 19.40. Decisió que l’aerolínia justifica per una qüestió purament economicista: l’ocupació (per als seus resultats d’explotació) és insuficient.

 

La companyia també argumenta que aquest estiu augmenta un 9% el nombre de places respecte de l’estiu passat. Però el Ministeri de Foment s’hauria de fixar en els horaris dels vols amb què operen les dues companyies que ofereixen el Servei Públic entre illes.

 

Només s’ha de donar un cop d’ull a la distribució dels horaris dels vols de les dues aerolínies en les connexions amb Palma en temporada alta (des del darrer cap de setmana de març fins al primer d’octubre). Hi veiem com el vol d’una companyia surt a les 9.25 i el de l’altra a les 10.05; cap a migdia una vola a les 11.40 i la seva competidora a les 12.20; mentre que al capvespre n’hi ha un a les 17.25 i el de l’altra aerolínia s’enlaira a les 17.45... sis connexions, però en realitat tres horaris (amb 40 minuts de diferència). Això és oferir un Servei Públic o una pura competència entre companyies? I mentrestant  a partir de diumenge (inici de temporada alta) el darrer vol que apareix programat entre Palma i Menorca és a les 20.50; mentre que el darrer Menorca-Palma és a les 19.40...¿Compleix aquesta programació el que determina l’Obligació de Servei Públic de què hi hagi vols a darrera hora del dia –és a dir que el darrer vol s’ajusti a l’horari de tancament de l’aeroport- tenint en compte que l’aeròdrom de Maó tanca portes, en horari d’estiu, a mitjanit? I la comparativa és encara més flagrant amb una connexió que no forma part de l’Obligació de Servei Públic. Per exemple el mateix dia 31 de març hi ha un vol cap a Barcelona que surt de Menorca a les 22.20.

 

El que demanda el  PSOE Menorca és que d’una vegada per totes el Ministeri garanteixi un veritable servei públic en els vols entre illes, també pel que fa als horaris. Així ho va demandar Damià Borràs al Parlament mitjançant una PNL el passat mes de novembre. Una iniciativa que va haver de reiterar el mes de febrer davant la resposta vaga i genèrica del Ministeri comandat per Ana Pastor i que va obtenir el suport unànime de la cambra autonòmica. *(1)

 

 

En definitiva per més que les companyies vulguin actuar d’acord amb els seus legítims interessos comercials, el Ministeri ha de fer complir el caràcter de Servei Públic de l’OSP. Així li ha reclamat reiteradament el Grup Socialista, per desgràcia sense resposta positiva. Però no aturarem d’exigir el respecte al dret a la mobilitat de tots la ciutadania de Menorca i de Balears.

 

 

 

 

 

 

 

(1).- A la petició del Parlament de «fer un seguiment sistemàtic i exhaustiu del compliment de les condicions establertes en la Declaració d’Obligacions de Servei Públic per als vols entre les Illes Balears(...)» la resposta del Ministeri de Foment va ser  «analizaremos con detalles todas las cuestiones planteadas en la Proposición No de Ley para poder ofrecer las mejores soluciones viables», quan la Declaració d’Obligacions de Servei Públic “obliga el Ministeri a fer un sistemàtic i exhaustiu seguiment de la mateixa, per a la qual cosa compta, endemés, amb el «Observatorio de precios y conectividad para el transporte aéreo de Canarias y Baleares» creat per a aquestes qüestions pel Ministeri. Així el fet que el Grup Parlamentari Socialista registrés la PNL el dia 11 de novembre només pretenia alertar el Ministeri d’uns problemes que es venien produint de manera sistemàtica i en relació als quals la Direcció General d’Aviació Civil no havia intervingut. Per tant no es tracta que el Ministeri ofereixi «las mejores soluciones viables» sinó de “fer complir, d’una vegada per totes, la normativa.”