IMG_0866

Rebaixar l’IVA cultural, préstecs socials als creadors, incentius pels promotors i estalonar una remuneració justa a internet; principals propostes en Cultura

“Els i les socialistes som persones fermament compromeses amb la Cultura; i jo com a persona que pertanyo a aquest àmbit  creim que la cultura és una eina fonamental pel desenvolupament personal i col•lectiu de la societat”. D’aquesta manera ha iniciat l’exposició dels compromisos del PSOE en l’àmbit cultural la candidata socialista al Senat Gràcia Mercadal.

Mercadal també ha destacat “l’ampli ventall cultual que hi ha a Menorca. Tenim molts artistes i bons i hem d’ajudar-los en tot el que podem”. Un compromís amb la Cultura –i amb indústries culturals, creatives, del coneixement i la comunicació’  (ICC)- que pretén potenciar-ne l’accés de tothom i garantir una retribució justa a artistes, creadors, investigadors, promotors i empresaris culturals. Un compromís que es tradueix en les següents propostes:

 

 

.- Rebaixar immediatament l'IVA cultural al tipus reduït. Defensarem a les institucions de la UE la seva disminució fins al tipus superreduït.

- Facilitar incentius fiscals per a les empreses promotores de les indústries culturals, creatives, del coneixement i la comunicació (ICC)

.-  Mesures de suport i préstecs socials a creadors, investigadors, empresaris i productors de les ICC;

.- Apostar per una remuneració justa a internet, amb l'enfortiment dels seus drets digitals.

.- Estalonar la difusió del nostre patrimoni material i immaterial cultural com a generador de sinergies amb el sector del turisme...- A Menorca ens referim especialment a la Menorca Talaiòtica-

 

.- Fer efectiva la necessària protecció de la propietat intel·lectual dels drets del creador de continguts generats en l'economia digital. En matèria de compensació per còpia privada es complirà estrictament la transposició de les normes europees.

.- Estalonar, en col·laboració amb el sector, una estratègia d’impuls i desenvolupament de les Industries Culturals i Creatives (ICC) i els seus autors a l'estranger.

.- Instaurar el principi de neutralitat tecnològica en relació a la distribució de continguts digitals perquè el ciutadà tingui igualtat d'oportunitats i d'accés.

.- Defensar la lliure circulació de drets, béns, serveis i llicències culturals.

.- Establir un pla específic de desenvolupament de la creació i producció del Videojoc amb mesures destinades a impulsar el creixement dels estudis, impulsar la internacionalització del sector

.- Defensar la Propietat Intel·lectual i l'oferta legal de continguts i lluitar activament contra la pirateria.

.- Estalonar polítiques que reverteixin la creixent fuga de cervells i fugida de talents en la ciència, la investigació i les arts, i polítiques encaminades a facilitar-los el retorn.

.- Destinar finançament públic per a investigació i programes de protecció dels drets a través de la tecnologia.

.- Estalonar polítiques de suport i accés a la cultura per a les persones amb discapacitat i amb risc d'exclusió social

 

 

Respecte dels equipaments culturals, els i les socialistes hem aconseguit importants inversions estatals per a Menorca que s’han traduït en:

 

.- La rehabilitació del Teatre des Born.

.- La construcció de la Sala Multifuncional de Ferreries

.- La construcció de la Sala Albert Camús de Sant Lluís

.- La rehabilitació del Palau Ca n’Oliver de Maó