IMG_2112

Quan es compleix un any dels nous ajuntaments s'evidencia l'essència del PSOE: la proximitat com a motor del canvi

"Esteim de certa celebració, ja que es compleix un any des de la constitució dels nous ajuntaments. En aquest temps els alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores socialistes han demostrat que som el motor del canvi, que som la demostració que podem fer polítiques de manera diferent i que les feim pensant en el benestar de la gent." I això és així perquè en l'ADN socialista hi és l'estaló del municipalisme des del "convenciment que, a partir de la proximitat, els ajuntaments sempre han estat transformadors de la realitat. Ho hem pogut demostrar en aquest any." Així ha detallat la valoració del primer aniversari de la constitució dels nous ajuntaments el Secretari General del PSOE Menorca Vicenç Tur.

 

En la mateixa línia el candidat al Senat Miquel Company ha exposat com les persones, els seus drets i el seu benestar, són l'eix de la política municipal socialista. Els nostres batles i regidors "s'han deixat la pell per aplicar polítiques progressistes als municipis. Posar els serveis públics a l'abast de tots els ciutadans des del diàleg i la pau social. Prioritats com l'ocupació, el benestar social o les polítiques d'igualtat són la bandera del PSOE."

 

Per la seva banda el batle d'Es Mercadal i Fornells Xisco Ametller ha detallat el problema que l'aposta per l'atenció a les necessitats de les persones des de la proximitat de l'acció municipal es veu greument afectada per la normativa estatal. "Se'ns fa difícil governar. La Llei Montoro ens complica molt la gestió diària, perquè els ajuntaments no podem gestionar els nostres recursos, ni tan sols podem emprar els estalvis que tenim tot i els problemes i necessitats que té la ciutadania. En concret l'Ajuntament d'Es Mercadal i Fornells té més d'un milió d'euros que no pot emprar perquè aquesta Llei imposa una regles de despesa que indica que, en principi, aquests doblers només es poden gastar per eixugar deute; un deute que és poquíssim al nostre municipi i paguem molt poc d'interessos."

 

Però tot i aquestes limitacions el cert és que l'Ajuntament socialista d'Es Mercadal i Fornells continua fent polítiques per atendre les necessitats de la ciutadania. Així la bona feina d'aquest equip de govern els ha permès, "en temps de crisi, construir una escola de música amb més de 300 matriculats, així com un Centre de Dia que esteim a punt d'inaugurar, hem posat en marxa elements culturals i equipaments mediambientals com per exemple el que s'ha fet al Far de Cavalleria...intentam tirar envant, però amb moltes dificultats. Per això demanam i proposam que aquesta llei es tiri enrere. Perquè els ajuntaments no som els culpables del deute de les administracions i perquè la gran majoria dels ajuntaments hem fet les coses ben fetes, hem fet els deures."

 

Els compromisos i les fites que estan complint les ciutats governades pels socialistes en aquest primer any de gestió són:

 

Prioritzar les polítiques d'ocupació i la lluita contra l'atur. Per exemple:
.- A Maó gairebé 50 joves i majors de 45 anys en atur es beneficien dels programes de Garantia Juvenil i 'Visibles'

.- A Sant Lluís són 20 les persones contractades mitjançant aquestes iniciatives

.- També a Ciutadella són una vintena els beneficiaris d'aquests programes-

 

Recolzar mesures d'emergència social. Per exemple:

.- A Sant Lluís s'han millorat les bases d'ajuts d'emergència social –amb increments de fins un 30%- per poder arribar a més gent.

.- També s'ha doblat la partida de beques i s'han incrementat les subvencions a les APIMES dels centres educatius.

.- A Maó s'han augmentat els ajuts en matèria social, especialment per a escoletes 0-3 i menjador escolar.

.- A Ciutadella s'ha revisat el funcionament de la Casa d'Acollida per obrir els migdies i que els usuaris hi puguin dinar.

.- També s'ha cedit un espai per posar en marxa un servei d'atenció i suport a les persones amb malalts d'alzheimer al seu càrrec.

 

Crear ajuntaments oberts, transparents i propers. Per exemple:

.- Municipis com Es Mercadal i Maó estalonen pressupostos participatius: les inversions les decideixen veïns i veïnes.

.- A Es Migjorn Gran es rehabilita el Casat de Binicudrell de Darrere. Part del seu ús l'ha decidit el veïnat.

.- A Ciutadella el Consell Assessor de la Fundació Ciutadella Cultura s'obre a la participació de totes les entitats culturals del municipi

.- La dinamització arriba a totes les barriades de Maó amb iniciatives com dur-hi la Música al Carrer i estalonant el teixit comercial de cada barri

.- A Sant Lluís es consolida la Sala Albert Camús com a motor cultural del poble
.- A Ciutadella i Maó s'impulsen i amplien mercats municipals i de producte local.

Impulsem inversions de marcat caràcter social
- Tot i l'ofegament econòmic que pateixen els ajuntaments per part del Govern de l'Estat-.

Per exemple a Es Mercadal i Fornells:

.- En breu entrarà en funcionament el nou Centre de Dia per a persones majors

.- Cap a finals d'any s'enllestirà la remodelació del centre per a majors i el consultori metge de Fornells.

 

I a Es Migjorn Gran aborden:

.- L'ampliació del cementeri municipal

.- i la reforma del Saló Verd per albergar-hi una sala multifuncional