IMG_1807

Per una ocupació digna: “La crisi no haurà acabat fins que les famílies disposin d’ingressos que els permetin arribar a fi de mes”

“Els i les socialistes tenim molt clar que per molt que en aquesta temporada d’estiu s’estiguin assolint xifres rècord de contractació i de davallada de l’atur -a Menorca i a Balears-, en cap cas podem rallar de veritable recuperació. La recuperació només arribarà quan s’estengui a la qualitat de la feina i dels salaris que reben els treballadors i treballadores”. Així ha definit el compromís del PSOE en l’àmbit de l’ocupació el candidat al Congrés de Menorca Ricard Terré.

 

Terré i el candidat al Senat del PSOE  Menorca Miquel Company, han exposat amb exemples concrets el “compromís irrenunciable” dels socialistes “d’orientar tots els esforços perquè els ciutadans i ciutadanes puguin trobar ocupació i que sigui de qualitat.” Uns compromisos que es tradueixen en:

 

1.- Duplicar la Inversió destinada a les polítiques actives d’ocupació

 

2.- Posar en marxa, tan bon punt arribem al Govern, un Pla de Xoc d’ocupació i inserció laboral, centrat especialment en persones en atur de llarga durada. Se’n beneficiaran un milió i mig de persones. Per fer-ho possible ens basarem en:

2.1.- Ajudes a empreses per a la contractació d'aquests treballadors de col·lectius vulnerables, de fins al 100% de la cotització a la Seguretat Social el primer any i el 50% el segon.

2.2.- Pla de formació per 700.000 joves en atur que han abandonat el sistema educatiu sense la titulació d'ESO.

2.3.- Pla d'ocupació pública que doni a aquests col·lectius l'oportunitat de reenganxar-se al mercat laboral.

 

El Pla de Xoc es finançarà amb ingressos procedents de la supressió de les actuals reduccions i bonificacions a la contractació (excepte les dedicades a persones amb discapacitat, en risc d'exclusió social o víctimes de violència de gènere) i amb recursos dels Pressupostos Generals de l'Estat. En cap cas es finançarà a costa de reduir els ingressos de la Seguretat Social.
3.- Derogar la reforma laboral del Partit Popular pels aspectes que imposen un model d'ocupació precària i de baixos salaris i un sistema de relacions laborals sense equilibri de poder entre treballadors i empresaris.
4.- Aprovar, a partir del Diàleg Social, un nou Estatut dels Treballadors. Estarà concebut com una Carta de drets dels treballadors. Inclourà, entre altres:

4.1.- L’eliminació la figura dels falsos autònoms i dels falsos becaris;

4.2.- L’establiment de 3 tipus de contractes per combatre la precarietat,

4.3.-Garantia d’igualtat salarial entre treballadors d'empreses principals i de serveis, seguint el principi que al mateix treball li correspongui el mateix salari.

4.4.-Recuperar la fortalesa de la negociació col·lectiva com a instrument d'igualtat i d'equilibri de poder entre els treballadors i l'empresari.

 

5.- A més aquest any incrementarem el Salari Mínim Interprofesional un 4% addicional. Posteriorment aprovarem pujades anuals suficients per aconseguir, en dues legislatures, un SMI equivalent, almenys, al 60% del salari mitjà a Espanya.

 

En definitiva –en paraules de Company- pels socialistes “és irrenunciable orientar tots els esforços a què els ciutadans i ciutadanes puguin trobar feina i que aquesta sigui de qualitat.” Uns esforços que ja s’estan fent evidents a Balears i a Menorca:

 

.- Amb l’activació del Pla de Garantia Juvenil i el programa Visibles -dirigit a persones en atur majors de 45 anys-. A Menorca ja se’n beneficiïn més d’un centenar de persones.

 

.- Atorgant  subvencions per a processos d’inserció per a l’ocupació de col·lectius vulnerables per valor de 6 milions.
.- Amb la decisió del Govern de posar clàusules socials a la contractació pública; per tal que les empreses que vulguin oferir serveis a l’Administració ho facin en unes condicions de qualitat d’ocupació per als seus treballadors i treballadores.

 

.- Amb el Pla de Xoc contra l’explotació que es va dur a terme el passat estiu i aquest any tornarà. Un pla que l’any passat va millorar les condicions laborals de més de 4.000 treballadors a les Illes; més de 700 a Menorca.

 

.- A més uns 150 alumnes de Menorca es beneficien de l’Estratègia balear de la Formació Professional per a l’Ocupació El programa és pioner en tot l’Estat i adapta els cursos a la demanda dels sectors productius de les Illes.

 

En definitiva, els i les socialistes tenim ben clar que la crisi no haurà acaba fins que les famílies disposin d’ingressos que els permetin arribar a fi de mes i les empreses puguin fer front als seus deutes. Fins que la gent no ho noti en el seu dia a dia no haurem sortit de la crisi.