IMG_1764

Les xifres desmunten l’engany fiscal de l’equip de govern de Maó

.-Els responsables del PSOE Maó acrediten com l’IBI s’incrementa un 5,6% de mitjana respecte 2011, i com els serveis empitjoren tot i l’exagerat preu de taxes com el Servei d’Atenció a domicili o la dels guals.

 

.- L’informe de la liquidació del pressupost de 2013 –signada per l’interventor- acredita que l’any passat, igual que en 2012, l’Ajuntament va recaptar d’IBI 1,5 milions més del que havia pressupostat; evidenciant així que la pressió fiscal dels maonesos i maoneses és molt més alta del que diu l’equip de govern. Tots els doblers recaptats de més van a liquidar un crèdit que es podia haver pagat en 5 anys.
“Tot i que el PP vulgui vendre aquesta baixada d’impostos i de pressió fiscal, tenim una ciutat més cara, on els ciutadans paguen més però desgraciadament reben molt manco.” D’aquesta manera resumeix la política d’impostos i taxes de l’equip de Govern de Maó el Portaveu del Grup Municipal Vicenç Tur.

 

Durant la seva intervenció Tur - qui ha comparegut amb el Secretari General del PSOE Maó Damià Borràs- ha exposat les dades obtingudes de rebuts reals d’IBI de diferents tipologies: cases, pisos, solars, local i de cadascuna de les barriades depenent del valor cadastral de cadascuna. També ha detallat quina ha estat la quantitat real que s’ha recaptat per IBI durant el 2013 amb els informes de liquidació de l’Ajuntament i s’ha analitzat l’evolució de les taxes.

 

Abans Borràs ha recordat com l’equip de govern de Maó “ha fet molt d’èmfasi en la suposada baixada dels impostos municipals i en especial de l’IBI.” Una suposada davallada que “no és tal si computem els quatre anys del mandat. En canvi durant aquests quatre anys hem vist com les taxes municipals –allò que paguem tots amb independència de la capacitat econòmica de cadascú- -han pujat de manera escandalosa. Serveis als quals fins ara els ciutadans hi podien accedir amb un preu assequible per la majoria de ciutadans, en aquests moments han quedat exclusius per a les butxaques més benestants. En definitiva Borràs ha exposat com “ens trobem davant la quarta vegada consecutiva que en els Pressupostos no es pensa en els ciutadans i ciutadanes que ho estan passant més malament. Per quart any consecutiu s’està fent tot per pagar els bancs abans de pensar en les persones que ho passen més malament.”

 

Per desmuntar els engany i el maquillatge que el PP vol aplicar a la seva política fiscal Tur ha demostrat com han estat incapaços de complir la seva gran promesa: Que amb el PP cap maonès i maonesa pagaria un cèntim més del que van pagar el 2011 amb el darrer exercici socialista. Ha comparat la mitjana del rebut de l’IBI de 2012 a 2015 –PP- amb el de 2011 després de recordar que en cap exercici socialista es va deixar d’abaixar el tipus impositiu. “Comparat amb 2011, el 2012 van pujar tots els rebuts–un 4,86% de mitjana-, el 2013 l’increment va ser espectacular perquè va ser l’únic dels darrers 10 anys on el tipus impositiu es va congelar, no va baixar, i això va fer que el rebut mitjà fos un 12% més car que el 2011. El 2014 és cert que alguns han fet una petita baixada, però així i tot encara ens situem en gairebé un 6% d’increment i el 2015 se situen a l’entorn del nivell de 2011 de manera que el rebut mig quedaria amb una davallada del 0,61% de mitjana. Però el cert és que en els 4 anys d’IBI del PP la pujada en relació al darrer rebut del 2011 és del 5,58%.”

 

On el maquillatge que pretén l’equip de govern de Maó queda clarament al descobert és a la liquidació pressupostària. Tur exposa que en aquests moments “és a exposició pública la rendició de comptes fruit de la liquidació del pressupost de 2013. En la informació signada per l’interventor i els serveis econòmics de l’Ajuntament es diu que el 2013 d’IBI s’ha ingressat 1.673.000 euros més del que va pressupostar el PP. I d’aquí a un any veurem alguna cosa similar, perquè ara fa un any dèiem el mateix respecte de la liquidació de 2012, i van recaptar a l’entorn 1.200.000 euros més del que havien pressupostat. Però si van recaptar 1,7 milions més d’IBI, del total de Capítol I d’ingressos (IBI, impost de vehicles, el de plusvàlues i l’IAE) el 2013 es van recaptar 3.502.914 euros més del que havien pressupostat.”

 

La conseqüència d’aquest intent d’engany, -“ells sabien que recaptarien això i van pressupostar uns nombres menors per intentar vendre que la seva pressió fiscal baixava. Sabien aquestes dades, perquè el càlcul de l’IBI és matemàtic” – és que aquests 3,5 milions no van a parar a inversions o a despeses per millorar serveis adreçats a les persones. Com que aquests 3,5 milions de més no es van posar no es va pressupostar i “afloren al romanent de tresoreria en la liquidació del pressupost, el Sr. Montoro diu que aquests doblers han d’anar, íntegrament, a pagar als bancs. De fet demà en el ple per aprovar les ordenances hi ha una modificació de crèdit de pressupost on es diu que s’amortitza el 100% del crèdit que es va subscriure per pagar als proveïdors fa un any, és a dir s’anul•la un crèdit que es podia pagar en 5 anys en 1 sol any i per altra banda hi afegeixen 1.090.000 de romanents anteriors que no poden destinar a res més que a seguir amortitzant altres préstecs.”

 

“És a dir, en poc mesos tot el que han ingressat de més fruit de la pressió fiscal a la ciutadania ha anat, directament, a amortitzar crèdits dels bans quan no en tenien cap necessitat de fer-ho, ja que podien anar-lo eixugant en els anys vinents. Per tant, voler fer creure que el PP ha fet pagar menys IBI que en el 2011 és la primera mentida. I després diuen que s’ha recaptat menys IBI, quan veiem com any rere any es recapta molt més del que han pressupostat i publicitat. Si això li afegim que aquests anys hem viscut la pujada efectiva de taxes fonamentals que donen servei a la ciutadania la conclusió és molt clara: A Maó es paga molt més i es rep molt manco.”