DSC_0651

Les enquestes sobre el Port de Maó evidencien la necessitat de participació per concretar un projecte des d’una visió global

Resultat enquestes Port Maó 2014 24.10.2014

 

“Només volem posar eines damunt la taula, tant per a l’Ajuntament, per a Autoritat Portuària APB, per a Consell Municipal de Port i per allà on faci falta per tal de  facilitar diagnosis, propostes i solucions en favor d’una idea conjunta i un projecte global per a la millorar d’un dels motors bàsics de l’economia i el turisme no només de Maó, sinó de tot Menorca”. D’aquesta manera defineix el portaveu del Grup Municipal Socialista de Maó, Vicenç Tur, la segona onada d’enquestes que PSOE maonès han realitzat entre els establiments, comerços i empreses del Port de Maó -enquesta que podeu consultar pitjant el link que hi ha al principi de la notícia-.

 

Aquesta enquesta, amb prop de 40 preguntes, ha comptat amb la participació d’una setantena d’establiments; establiments a qui tant Tur com el Secretari General del PSOE Maó; Damià Borràs, han volgut agrair la seva participació; un agraïment que han fet extensiu a les persones del partit que hi han treballat intensament durant els darrers mesos i en especial a la regidora Elena Costa qui ha coordinat tota aquesta tasca.

 

Borràs ha defensat la necessitat de dur a terme aquesta feina davant del fet que “qui té la responsabilitat de governar i qui hauria d’intentar escoltar el batec de la gent que vincula la seva activitat econòmica o personal al Port, escolta poc i fins i tot, com vam poder veure ahir al ple de l’Ajuntament, renuncia a que l’Ajuntament sigui més protagonista de les decisions de futur del port (mesures estratègiques, de planificació).” Una realitat que contrasta, per exemple, amb la postura de l’Ajuntament de Palma, “que ha demanat i ha aconseguit d’APB participar en el Plans directors i en tota l’ordenació del futur del port...en canvi l’Ajuntament de Maó està encantat en tenir un simple lloc al Consell d’Administració on a vegades li passen una mica per damunt o per davall.”

 

Borràs denúncia com l’actual equip de govern “es va presentar a les eleccions enarborant la bandera de revitalitzar el Port. El 2012 vam fer la primera onada d’enquestes arran  del tancament sobtat, sense planificar del Port...un tancament que  va ser un caos perquè es va fer d’un dia per l’altre. Des de llavors han passat moltes coses i la segona acció estel·lar de l’Ajuntament després de tancar el Port són les escales. Primer tancaven el Port i la gent no hi podia anar i ara posen unes escales perquè la  gent pugui pujar a Maó, però no per davallar. És una altra manera d’expulsar la gent del port. Els qui arribin al port trobaran una invitació a marxar del port no a quedar-se. Està molt bé dinamitzar el centre de Maó, però també estaria molt bé dinamitzar el port, com també seria molt bó dinamitzar els altres barris de Maó.”

 

La voluntat socialista deriva del convenciment que “és escoltant a la ciutat com poden millorar les polítiques de l’Ajuntament.” En aquesta línia Vicenç Tur ha exposat que, tant de les enquestes com de la posterior reunió per a presentar-ne els resultats als establiments del port –trobada celebrada a principis de setmana-, se’n desprèn la demanda “d’una major participació; d’una participació a favor d’un projecte global, que hi hagi una visió conjunta de port.” Un altre aspecte important és “la sensació d’avaluació dels problemes causats especialment pel tema de circulació, d’aparcaments i d’algunes de les activitats que havia fet l’Ajuntament al port.” També s’hi aprecia, “encara d’una forma majoritària, una valoració molt crítica del paper d’Autoritat Portuària; valoració que res té a veure amb aquesta sensació que ahir mateix la batlessa al plenari volia fer veure que les relacions amb l’APB són molt bones, que al mig del carrer o al mig del port tothom nota aquest canvi de tarannà...en realitat es percep que hi ha molta feina a fer i nosaltres volem jugar un paper molt en positiu, com hem fet sempre quan hem presentat mocions o com ara quan presentem aquests resultats.”

 

En definitiva es tracta de cercar un veritable consens amb els “actors i agents que conformen el Port de Maó. Quan la Baltessa diu que ja hi ha consens i li demanes a quin consens es refereix, afirma que aquest prové de què s’ha aprovat per unanimitat al Consell d’Administració d’APB. Però en molts casos aquests actors als quals ens referim no hi han participat. Un exemple és el concurs que es va aprovar fa uns dies del ‘varadero.’ Es va demanar que es debatés dins el Consell de Port sobre el seu plec de condicions, però no es va fer. Finalment sí que es va aprovar per unanimitat, però aquesta unanimitat du afegida (per exemple) la pèrdua de l’únic punt públic per tirar les barques més petites a la mar, tot i que després es comprometen a trobar d’altres punts per fer-ho;” ha exposat Tur per tancar aquesta valoració global de les enquestes.