IMG_2965

La suma d’esforços per potenciar els valors de Menorca Reserva de Biosfera com a producte turístic és un dels principals objectius de Susana Mora per al proper mandat

.- La suma d’esforços també  passa per un gran pacte social i per la formació ocupacional específica, la innovació, la qualitat del servei i de la contractació

 

Conscients de la importància del Turisme com a activitat totalment transversal, el PSOE  ha tingut sempre, i ara especialment, unes prioritats molt clares: Allargament de la temporada i augment de la qualitat dels serveis i de l’ocupació. Però aquests objectius no es podran assolir si no fem feina per la desestacionalització i si no fem feina pel consens entre lo públic i lo privat.” D’aquesta manera ha iniciat la seva intervenció la candidata a la presidència del Consell de Menorca Susana Mora en la compareixença per detallar els resultats de les trobades que durant tota la setmana ha dut a terme amb diferents col·lectius del sector Turístic i després de la visita a FITUR.

 

Sobre la situació actual Mora ha recordat com, “dia rere dia” la consellera insular de Turisme dóna xifres sobre l’augment d’arribades de turistes “Ens n’alegram, però el problema és que aquest increment no ha vingut de la mà d’un augment del gasto dels turistes. La despesa turística ha caigut un 3,6%, prop de 35 milions d’euros; i això es tradueix en manco despesa turística, menys rendiment econòmic i, per tant, també manco rendiment social.”

 

La candidata també ha detallat el resultat de les trobades de les quals n’ha extret “algunes conclusions bàsiques sobre les sol·licituds del sector, sol·licituds que van en la mateixa línia de les pautes de feina del PSOE en els anteriors mandats.” El denominador comú és la necessitat de sumar esforços. “En primer terme per mantenir un model territorial i paisatgístic que ens ha merescut el reconeixement de Reserva de la Biosfera i ens permet disposar d’un producte tant diferenciat com el que tenim, patrimoni de tots. Estic cansada de sentir que no tenim model turístic propi, que no sabem el que volem. Sí que ho sabem i de fa molta estona. Menorca és un producte diferenciat, producte que es mereix un estand diferenciat a FITUR, es mereix un estand més cridaner, amb més metres per a fer reunions.”

 

En segon terme Mora entén que el Consell ha de propiciar les sinergies perquè aquesta suma d’esforços sigui possible. “S’ha de propiciar un atracament de tots els col·lectius del sector, de poder promocionar aquest producte tan diferenciat de forma unitària.” Però aquest treball conjunt també ha d’anar dirigit a “fer feina per un turisme de qualitat, que ha de passar per millorar la formació ocupacional específica i la innovació. Necessitem un gran pacte social entre tots els col·lectius del sector turístic, els sindicats, l’administració i els ciutadans i ciutadanes de Menorca. Només si fem feina en aquesta línia, aconseguirem un allargament de la temporada.”

 

Una unitat que ha d’anar de la mà de la millora del transport aeri. “Estem contents de rebre dades com les que vàrem tenir a FITUR sobre un increment de connexions de Vueling. Benvingut tot el que sigui augmentar connectivitat, però hem de seguir fent molta feina. Hem d’anar a xerrar amb les altres administracions per demanar més recursos. I quan tinguem aquests recursos hem d’arribar als acords comercials que siguin necessaris perquè els menorquins i menorquines tinguem el transport aeri que ens mereixem, dins el sector turístic i per a la societat en general.”

 

Però totes aquestes necessitats i compromisos “no són possibles si seguim amb la invasió de competències que ens està imposant el Govern Balear.” Una invasió de competències que genera inseguretat jurídica, segons li han traslladat a Mora “tots els col·lectius” amb els qui ha rallat. “Inseguretat jurídica que frena la inversió, que frena la promoció, que frena l’activitat econòmica i que, per tant, frena l’increment de la qualitat de l’ocupació i de la qualitat dels serveis per a l’allargament de la temporada.”

 

Per la seva banda el conseller-portaveu Joan Marquès ha destacat la continuïtat i coherència del model turístic que defensa el PSOE. “Tenim clar quin és el model turístic que ens diferencia d’altres destins.” Una afirmació que s’evidencia amb els fets, “en un PTI que incorporava un pla d’Ordenació de l’Oferta Turística plenament coherent amb els principis de Menorca Reserva de la Biosfera.” Però aquesta coherència es contraposa amb l’actitud de l’actual equip de Govern del Consell. “Quan hem vist que en els elements promocionals que ha presentat el Govern Balear, i ha dut a FITUR, no n’hi ha de cap diferent dels que es van impulsar en el mandat del PSOE a l’equip de Govern del Consell, no es fa més que acreditar que el PP s’ha dedicat a desprestigiar al govern anterior, mentre ha diluït constantment el relat d’una Menorca diferent. I ho ha fet en benefici d’un model de caràcter més balear”.

 

Paral·lelament l’equip de govern del President Tadeo “ha desistit d’introduir elements –el Consell té capacitat i competència per fer-ho- per atemperar les invasions del Govern Balear en aquest model de Menorca mitjançant la Llei Turística, la Llei del Sòl i la Llei Agrària. El Consell ha desistit d’incorporar aquests elements diferenciadors i així podem veure projectes (el cas paradigmàtic és el parc aquàtic de Biniancolla) que clarament van en contra del relat de Menorca capaç de protegir el seu entorn natural...” Un altre exemple de la incapacitat ‘d’atemperar les imposicions del Govern Bauzà es veu “en aquesta possibilitat d’oferta ‘desestacionalitzadora’ de gran equipament turístic amb 200 places en qualsevol categoria de sòl. Això ve a substituir els projectes d’urbanització dels anys 60 i 70, perquè aquests establiments es poden convertir en 100 apartaments de 2 places. Ja ens diran com, a la vegada, podem afavorir l’experiència de natura si el visitant es troba esquitxades per tot Menorca aquestes ofertes d’apartaments...El planteig territorial que fa el PP és contradictori amb el relat de la Menorca Reserva de la Biosfera, de la Menorca Talaiòtica, que ens ha de permetre diferenciar-nos d’altres indrets.”

 

A banda d’aquesta acotada de cap davant el Govern, Marquès també ha expressat la preocupació socialista per “els lamentables resultats de les relacions de l’equip de govern amb el sector privat. Si volem créixer amb oferta pròpia i amb allò que permet desestacionalitzar serà a partir de l’empresari local que genera activitat econòmica; a partir d’aquests valors del nostre entorn que tots els menorquins han considerat que s’havien de preservar."

 

Una submissió i inoperància sobre la qual Marquès ha posat com a exemple un cas recent. “En el Consell de Govern –Balear- d’ahir s’aprovà un protocol entre el Govern i el Consell per establir la metodologia de col·laboració per a redactar el Pla d’Intervenció en els Àmbits Turístics (PIAT). Aquest protocol no fa més que donar-se 4 anys per a decidir la metodologia, per decidir que s’hauran de posar d’acord per avaluar l’estat d’infraestructures, d’urbanitzacions, dels recursos que es dediquen a turisme...I sobre l’agilitat administrativa: el dia 11 juliol 2014 Salomé Cabrera registrava aquesta petició de col·laboració amb el Govern Balear i aquesta petició s’ha traduït en una declaració d’intencions a finals de gener de 2015,” 6 mesos després.