IMG_2235

La ‘política cultural’ del PP de Maó es basa en la ocultació de dades i la marginació de les entitats

.- El PSOE Maó denúncia que el sobre cost del concert de David Bisbal ha estat de més de 30.000 euros (a manca de conèixer el cost de les hores dels treballadors del Teatre, les de la brigada municipal, policia etc)

 

.- Aquests 30.000 euros que l’Ajuntament ha destinat al Concert de Bisbal contrasten amb els 22.500 euros, pressupostats l’any passat i que s’han pagat enguany, a les entitats culturals del municipi; el que suposa una retallada del 70% en relació al mandat anterior

 

 

“Para el concierto hemos invertido 12.000 euros”. Aquestes són declaracions –DM del 17 d’abril- de la baltessa de Maó Àgueda Reynés el dia que anunciaven el concert de David Bisbal. El 30 de setembre la regidora de Cultura Elisa Mus responia a la pregunta del Grup Socialista respecte del nombre d’entrades que s’havien venut assegurant que havien estat 4.000 (segons les dades anunciades en la presentació del concert es van posar a la venda 7.500 entrades a 33 euros cadascuna)

 

Poc després del concert els representants del PSOE a l’Ajuntament demanaven informació escrita sobre el nombre d’entrades venudes i respecte del contracte que s’havia signat amb la productora que portava Bisbal a Maó.

 

Tres mesos després d’aquella petició acabem de rebre la informació (el mateix dia que també la rebia el DM). Tres mesos després veiem la gran mentida que sobre les entrades i el cost van explicar la Batlessa Reynés i la regidora Mus.

 

Primer se certifica que de les suposades 4.000 entrades venudes, en realitat només se’n van vendre 2.915 i de la resta d’espectadors la meitat eren fillets de manco de 8 anys que no pagaven i mig milenar més eren convidats. ¿Què deuen pensar les persones que van pagar 33 euros per l’entrada del fet que uns privilegiats, uns convidats, no haguessin de pagar?

 

En segon lloc hem hagut d’esperar a tenir el contracte per comprovar que hi havia una clàusula que ni Reynés, ni Mus, ni la gerent del Principal havien explicat: la que determinava que si no es venien 4.500 entrades l’Ajuntament hauria de pagar 16.000 euros (19.360 quan hi apliquen l’IVA)  i no pas 12.000 com havia anunciat la Batlessa (14.520 amb l’IVA). I com que amb prou feines se’n van vendre 3.000 doncs ja tenim un primer sobre cost de 4.840 euros.

 

Però el que encara no s’han explicat són la resta de costos que ha hagut d’assumir l’Ajuntament; un sobre cost que dobla els 16.000 euros que ha reconegut l’equip de govern. I és que el consistori també es va fer càrrec d’altres despeses (no sabem per quin motiu no la va assumir la productora): Aquestes eren el pagament del transport en vaixell dels camions provinents de Mallorca que duien tot el material pel concert (5 tràilers de 16,5 metres, 1 camió de 9,5 i dues furgonetes). Hem cercat quins són els preus d’un transport d’aquest tipus i la xifra se situa entre els 10.000 i els 12.000 euros. A més l’Ajuntament també va pagar l’allotjament del cantant (1 suit i 2 habitacions dobles amb un preu  podria superar els 750 euros en total). En definitiva dels 16.000 euros reconeguts -després que la Sra Reynés assegurés que la ‘inversió’ era de 12.000 euros- passem una xifra d’entre 30.000 i 32.000 euros. I a aquesta xifra s’hi haurien de sumar les hores dels treballadors del Teatre Principal, de la Brigada Municipal i de la Policia Local.

 

Per tant podem veure com el concert de David Bisbal pel qual només van pagar 2.915 persones (i això que es va celebrar al mes d’agost), va costar a l’Ajuntament -per tant ens va costar a tots els maonesos i maoneses- més de 30.000 euros. I aquesta xifra s’hi ha d’afegir -perquè l’equip de govern de la Sra Reynés és reincident a l’hora d’amagar nombres de concerts-, el fet que l’equip de Govern ‘es va gastar més de 15.000 euros en el concert de La Oreja de Van Gogh que no organitzava’ (UH Menorca de dijous 11 d’abril de 2013).

 

I davant d’aquestes xifres com tracta l’equip de Reynés y Mus al teixit cultural?

 

Durant l’anterior mandat l’equip de Govern destinava uns 75.000 euros anuals a una trentena d’entitats del municipi que anaven destinats a la promoció cultural d’esdeveniments i espectacles de producció local. Però amb el govern de la Sra Reynés l’any passat es va passar a una partida de 22.500 euros que es van repartir entre només 11 entitats, una reducció del pressupost del 70%.

 

Amb aquestes polítiques del PP no fa falta explicar qui aposta per a la cultura local. Qui aposta per donar suport a les entitats que desinteressadament posen en valor la nostra cultura any rere any, amb l’únic interès de donar a conèixer els nostres costums i fer arribar la cultura a tota la societat menorquina.

 

El Grup Socialista també vol deixar ben clar que no s’oposa a portar a Maó produccions externes. Això sí sempre i quan que aquests macro concerts no suposin una despesa astronòmica per als maonesos i maoneses, que són els que més han vist incrementats els seus imposts i taxes de tot Menorca i que es compleixi amb el compromís amb les entitats locals (s’ha de recordar que l’equip de govern l’any passat va pressupostar menys de 4.000 euros per l’Ateneu, una xifra similar per l’Orfeó i poc més de 3.600 euros per a Joventuts Musicals de Maó. Menys de 4.000 euros per a ajudar a sufragar totes les activitats que fan... i aquestes són les tres entitats a les quals més doblers se’ls va assignar...)

 

Per últim el PSOE  Menorca demanda a la Sra Reynés i al seu equip que deixin d’emprar la mentida per tapar les expectatives generades i no aconseguides i per intentar ocultar la veritable despesa que comporten aquests tipus d’espectacles.