IMG_1526

La doctora en física Alicia Sintes fa una crida a superar els estereotips sexistes que limiten el paper de la dona en la ciència a l’acte de lliurament del V premi ‘Menorca per la Igualtat’

.- Amb aquest premi el Grup de Dones del PSOE des Mercadal i Fornells ha volgut emfatitzar l’exemple a seguir que suposa Sintes,  codescobridora de les Ones Gravitatòries, com a persona d’èxit en el camp científic

 

“Menorca i la seva gent poden estar molt orgullosos perquè són un referent en la lluita per la igualtat; no només respecte a la igualtat de gènere sinó també en àmbits com el de la igualtat amb la gent que ve de fora. Tot això és gràcies a ser una societat tendent a progressista, moderna, i a comptar amb una educació pública de bastant qualitat.” Amb aquest missatge en positiu ha començat el seu discurs d’agraïment durant l’acte d’entrega del V Premi ‘Menorca per la Igualtat’  la  doctora en física –professora titular de l’àrea de Física teòrica de la UIB- i filla de Sant Lluís Alicia Sintes Olives.

 

Però en la seva intervenció Sintes també ha fet un repàs –amb dades concretes- sobre del dèficit d’igualtat que encara acumulen les dones respecte dels homes en l’àmbit de la ciència. A partir de xifres que indiquen que a Espanya les dones només reben el 18% dels premis de ciència, que només ocupen el 20% dels llocs directius i que el 63% dels espanyols creuen que les dones no valen per ser científiques, la doctora en física ha fet una crida a superar els estereotips sexistes que allunyen a les joves de la ciència i a la necessitat d’estalonar les vocacions cap a aquesta branca del coneixement. I per fer-ho possible Sintes ha exposat que la clau se centra en l’educació i en els models a seguir que imperen en la nostra societat.

 

De tota manera la codescobridora de les Ones Gravitatòries ha volgut tancar el seu discurs amb un missatge d’esperança. Després d’anys de lluitar contra les dificultats que li ha generat el seu gènere, ara ha estat escollida com a co-coordinadora d’un dels quatre grups de treball que analitzarà dades científiques d’aquestes ones. “Xerrem d’una col·laboració de més de 1.000 persones i de més de 90 institucions...Hi havia 8 homes més i m’han escollit a mi, a una dona petita de Balears. La societat va canviant i va avançant; però encara manquen moltes passes a fer.”

 

Aquesta necessitat de continuar fent passes envant cap a la igualtat efectiva entre gèneres també ha centrat les intervencions que han precedit a Sintes. La Secretaria d’Organització del PSIB-PSOE Bel Oliver ha recordat la tasca que ha fet el PSOE en defensa de la igualtat amb fites com la Llei de 2007 del govern Zapatero. Però Oliver també ha il·lustrat la necessitat de continuar fent-hi feina, i de dur a terme iniciatives com el Premi ‘Menorca per la Igualtat’, amb xifres com les que evidencien que les dones cobren un 17% manco de sou que els homes per la mateixa feina o que una dona hauria de cotitzar 11 anys més que un home que faci el mateix treball per poder tenir la mateixa jubilació. Davant d’aquesta situació Oliver ha qualificat el fet que Alicia Sintes hagi estat la persona escollida per a rebre el guardó com “una gran elecció, ja que és un exemple de constància de perseverança, de molt estudi, de molta rigorositat.”

 

Per la seva banda la vicepresidenta del Consell Insular Susana Mora ha recordat que tot i que la igualtat és un dret reconegut a la Constitució, malgrat la Llei d’Igualtat o de la conscienciació sobre la conciliació de la vida laboral i familiar, “el cert és que hem de seguir lluitant perquè desgraciadament encara hi ha molts estereotips que hem de rompre.”

 

Finalment destacar que la regidora i membre del Grup de Dones Socialistes des Mercadal i Fornells Eulàlia Garriga ha repassat el currículum de la Doctora Alicia Sintes Olives i l’ha qualificat com un exemple de la incorporació de la dona en la recerca, la docència o la gestió de la Ciència.