Foto Alicia Sintes Grup_UIB

La doctora en física Alicia Sintes, codescobridora de les Ones Gravitatòries, serà la guardonada pel V premi ‘Menorca per la Igualtat’

.- El Grup de Dones del PSOE d'Es Mercadal i Fornells considera la doctora Sintes com a exemple de la incorporació de la dona a la recerca, la docència o la gestió de la Ciència. Un exemple que es pot convertir en Premi Nobel.

 

El Grup de Dones del PSOE d'Es Mercadal i Fornells ha decidit que el V premi ‘Menorca per la Igualtat’ serveixi per reconèixer la feina de la doctora en física –professora titular de l’àrea de Física teòrica de la UIB- i filla de Sant Lluís Alicia Sintes Olives.

 

Sintes Olives ha fet feina com a becària a l’Institut Marie Curie i com investigadora Sènior en l'Institut Max Planck d'Alemanya, així com a Portugal, Canadà, Regne Unit, Àustria i Itàlia. També ha impartit la docència de forma continuada des de 2001 en diferents nivells. A més compta amb un centenar de publicacions científiques en les revistes de més prestigi i ha participat en nombrosos congressos internacionals, impartint seminaris i cursos especialitzats.

 

La recerca de la doctora Sintes se centra en el camp de l'astronomia d'Ones Gravitatòries. Ha liderat diferents recerques dins de la col•laboració de LLIGO i GEO.

 

Alicia Sintes Olives ha saltat a les pàgines dels principals mitjans de comunicació del món després que el mes de febrer s’anunciés la detecció per primera vegada d’Ones Gravitatòries; un fet històric que ajudarà a millorar l’observació de l’univers i que confirma una teoria formulada per Albert Einstein fa un segle. La científica menorquina és la investigadora principal del grup de la UIB que ha participat en aquest descobriment.

 

En concret aquesta recerca, duta a terme durant 19 anys, ajuda a estudiar els col•lapses en els forats negres o la fusió d'estrelles de neutrons, entre altres esdeveniments. La troballa podria suposar per a Sintes, i per als equips codescobridors de les Ones Gravitatòries, el Premi Nobel de Física.

 

La justificació de la decisió d’atorgar el V Premi Menorca per la Igualtat el Grup de Dones de Mercadal i Fornells també inclou una reflexió sobre el “progrés social” que suposa la incorporació de la dona en la recerca, la docència o la gestió de la Ciència i les humanitats, així com en relació a les desigualtats que encara hi ha en aquests camps. “La participació de les dones en aquesta esfera no és igualitària respecte als homes en l'Espanya de començaments del segle XXI. La presència de la dona és dramàticament decreixent a mesura que es puja en els graons professionals. Segons l'última estadística realitzada pel CSIC l’any 2015 a l’àrea de Ciències i Tecnologies Físiques tan sols el 10’75% són Professores de Recerca, un 20’87% Investigadores Científiques i el 25% Científiques Titulars.”