Foto Alicia Sintes Grup_UIB

La doctora en física Alicia Sintes, codescobridora de les Ones Gravitatòries, rebrà el V premi ‘Menorca per la Igualtat’ dissabte migdia a Es Mercadal

.- L’acte, que comptarà amb la presència de representants insulars i autonòmics del PSOE, se celebrarà a les 12.00 al Centre de Convencions des Mercadal

 

 

Les integrants del Grup de Dones del PSOE de Es Mercadal i Fornells han organitzat per aquest dissabte migdia al Centre de Convencions l’acte de lliurament del premi ‘Menorca per la Igualtat’, en la seva cinquena edició. La guardonada serà la doctora en física–professora titular de l’àrea de Física teòrica de la Universitat de les Illes Balears (UIB)- i filla de Sant Lluís, Alicia Sintes Olives. Les impulsores d’aquest premi van triar Sintes com un exemple en la incorporació de la dona a la recerca, la docència o la gestió de la Ciència.

 

La doctora Sintes va protagonitzar les pàgines dels principals mitjans de comunicació del món després que el mes de febrer s’anunciés la detecció per primera vegada d’Ones Gravitatòries; un fet històric que ajudarà a millorar l’observació de l’univers i que confirma una teoria formulada per Albert Einstein fa un segle.

 

La científica menorquina és la investigadora principal del grup de la UIB que ha participat en el descobriment d’aquestes ones. En concret aquesta recerca, duta a terme durant 19 anys, ajuda a estudiar els col·lapses en els forats negres o la fusió d'estrelles de neutrons, entre altres esdeveniments. Un descobriment que podria suposar per a Sintes, i per als equips codescobridors de les Ones Gravitatòries, el Premi Nobel de Física.

 

Pel que fa al seu currículum destacar que la doctora Sintes va treballar com a becària a l’Institut Marie Curie i com investigadora Sènior en l'Institut Max Planck d'Alemanya, així com a Portugal, Canadà, Regne Unit, Àustria i Itàlia.  També ha impartit la docència de forma continuada des de 2001. A més compta amb un centenar de publicacions científiques en les revistes de major prestigi i ha participat en nombrosos congressos internacionals, impartint seminaris i cursos especialitzats. En el camp de l'astronomia d'Ones Gravitatòries, ha liderat diferents recerques dins de la col·laboració de LLIGO i GEO.

 

En la justificació de la decisió d’atorgar el V Premi Menorca per la Igualtat el Grup de Dones de Mercadal i Fornells també s’inclou una reflexió sobre el “progrés social” que suposa la incorporació de la dona en la recerca, la docència o la gestió de la Ciència i les humanitats, així com en relació a les desigualtats que encara hi ha en aquests camps. “La participació de les dones en aquesta esfera, no obstant això, no és igualitària respecte als homes en l'Espanya de començaments del segle XXI. La presència de la dona és dramàticament decreixent a mesura que es puja en els graons professionals. Segons l’estadística realitzada pel CSIC l’any 2015 a l’àrea de Ciències i Tecnologies Físiques tan sols el 10’75% són Professores de Recerca, un 20’87% Investigadores Científiques i el 25% Científiques Titulars.”