CAM00738 (2)

Armengol: “Convidem a tots els menorquin@s progressistes a sumar-se al debat sobre el projecte socialista”

 

“Estem aquí per fer balanç, però sobretot per convidar a la participació a tots els menorquins i menorquines progressistes. Vam entendre que la ciutadania demanda més participació, més capacitat de decisió i que els partits obrim portes i finestres per escoltar. Per això vam fer el procés de primàries obertes per decidir la candidata a la presidència del Govern i ara estem en el procés de començar una Conferència Política que volem oberta, participada, i on tothom que tingui alguna cosa a dir, sigui votant o no del Partit Socialista, pugui opinar. Farem un programa electoral amb compromisos electorals molt compartits amb la ciutadania.” D'aquesta manera ha explicat la Secretària General del PSIB-PSOE Francina Armengol la seva visita avui a Menorca.

Armengol, qui ha comparegut amb el Secretari General del PSOE Menorca Vicenç Tur, vol que la ciutadania de Menorca “s'animi i participi” en aquests processos davant la necessitat que es produeixi “un canvi de majoria política, perquè la conjunció de governs de dretes a Espanya i a Balears només ha servit per aprofitar la crisi per fer una política cruel i injusta de canvi del model de societat que havíem construït entre tots amb tantíssimes dificultats.”

La líder del PSIB-PSOE ha exposat com en 3 anys “les desigualtats han crescut enormement, hi ha més persones en situació de pobresa, la classe mitjana s'està esvaint i la precarietat laboral és el pa de cada dia. Tenim unes illes més desiguals, més pobres i més precàries... i amb l'afegit que ja no tenim els mateixos serveis públics i drets que tant ens havia costat conquistar.” Com a exemples d'aquesta realitat ha citat, en primer lloc, l'educació. "La propera legislatura, si vam governar, serà la de l'Educació Pública en Balears amb un pacte amb la Comunitat Educativa de retorn a les condicions de les escoles públiques de Balears respecte a l'autonomia dels centres i als docents.”

També ha recordat els “124.000 ciutadans de Balears estan en llista d'espera sanitària als hospitals públics” i ha denunciat la crueltat que suposa que en “aquest moment 1 de cada 5 pensionistes no retiri tots els seus medicaments perquè no els pot pagar.” En relació a la Llei de Dependència ha exposat que si els “socialistes vam governar, la tornarem a engegar amb tota la seva intensitat, perquè la Llei garanteix els drets individuals a la persona que té una dependència o una discapacitat i també crea llocs de treball amb certa qualificació.”

Respecte de la defensa de Balears i de Menorca davant el Govern de l'Estat Armengol ha criticat la incapacitat de Bauzà i de Tadeo. "Bauzà és molt fort amb els febles i molt feble amb els poderosos...cada vegada que ha anat a Madrid ha ajupit el cap: amb els Pressupostos que ens han condemnat a ser l'última Comunitat de tota Espanya, amb les inversions estatutàries (en 3 anys hem rebut 0 euros). Ha ajupit el cap respecte la seva gran demanda que  hi havia d’haver un sistema de finançament nou, -ara Montoro ha dit que no i sembla que no passa absolutament gens-. També sembla fer-ho respecte de les prospeccions, perquè no ho veiem ni contundent ni clar. Encara és hora que aconsegueixi que ho rebi cap Ministre per parlar d'aquest tema.”

Finalment s'ha referit al paper del President en relació a la privatització del 49% d'AENA, un problema que pot ser especialment greu per a Menorca. “És una bufetada a l'economia d'aquesta comunitat que no ens podem permetre. A Menorca pot ser mortal perquè és la que té més problemes de connectivitat aèria, tant per als ciutadans com per al turisme que volem que allargui temporada, i ningú pot garantir que si el 49% pansa a mans privades s'aconsegueixi major connectivitat, preus i taxes més barates i la possibilitat de la cogestió aèria.”

De fet Armengol considera que la situació de dificultat que viu la ciutadania de Balears és molt més dramàtica a Menorca. “Si Bauzà ha abaixat el cap davant Rajoy, la qual cosa ha fet Tadeo davant Bauzà ha estat indescriptible. En cap moment ha defensat el model econòmic i social menorquí.” Com a exemple ha citat les nul·les inversions, les retallades pressupostàries de les aportacions autonòmiques i últimament l'acceptació de la Llei de Finançament dels Consells, llei que destina a la ciutadania de Menorca molts menys recursos i per tant resta possibilitats de sortir d'aquesta crisi d'una forma més justa, equilibrada i igualitària tal i com defensem els socialistes.”

En aquest sentit Tur ha fet referència a l'actitud respecte de la imposició dels criteris del Govern en relació al Transport Aeri, sobre la recentralització i l'acceptació d'una legislació autonòmica “que perjudica, clarament, aquesta defensa del model propi de Menorca en matèria turística i en ordenació de territori – hem adonat aquests dies de les al·legacions a la NTT-“ i en relació al lamentable paper de les institucions de Menorca respecte dels problemes d'Educació, amb especial èmfasi “als 3 expedients als director que avui, gairebé un any després, segueixen sense estar resolts.”