IMG_3412

Francina Armengol, Susana Mora i Queta Camps es comprometen amb un canvi de rumb per donar resposta a la desigualtat entre dones i homes

 

“Hem de ser capaços d’acordar amb agents socials i agents econòmics un pla de competitivitat per a les Illes Balears. I la prioritat serà Menorca.” Així de clar s’ha manifestat la candidata socialista a la presidència del Govern Balear Francina Armengol durant l’Assemblea Oberta que, amb el títol Dona i Treball, s’ha celebrat avui a Ferreries.
Durant l’acte –al qual hi ha assistit un centenar de persones- Armengol ha lligat el dret a la igualtat de les dones amb la situació que estan patint a causa de les retallades i de la difícil realitat econòmica que pateix Menorca. “Sóc conscient que si Mallorca i Eivissa tenen problemes, Menorca en té el doble, perquè la situació econòmica està pitjor, perquè la temporada turística s’està situant en xifres dramàtiques de tres mesos. Això suposa una pèrdua per als empresaris, que no interessa; perquè el que interessa és que a l’empresari li vagi bé perquè pugui crear llocs de feina i riquesa. Però em preocupa molt el treballador o treballadora a qui contracten de manera absolutament precària i que no pot cobrar cap subsidi. Ens n’adonem quan veiem que les Illes Balears som les que tenim les xifres més altes de desprotecció de les persones en atur; 7 de cada 10 ja no tenen subsidi a l’hivern. Per tant s’ha de fer un pla estratègic per a Menorca que, evidentment, s’ha de liderar des del Consell Insular.”
Armengol ha reiterat aquest compromís amb Menorca després que Susana Mora –candidata al Consell de Menorca- hagi denunciat l’afectació respecte de la dona del nul impuls a l’ocupació mínimament digne i la dràstica reducció i fins i tot desaparició de polítiques i organismes específics d’igualtat. “Hem arribat a un punt que sembla que el discurs sobre l’equiparació no entra en la política actual. S’ha pres la crisi com a excusa per fer a la dona transparent. Però no hi ha crisi que pugui permetre deixar de rallar d’igualtat i d’equiparació."
En aquesta línia Mora ha exposat que Menorca no es pot permetre que, per decisió política, el “SOIB sigui una entitat adormida; que no fa polítiques de foment de l’ocupació i de la formació. No ens ho podem permetre; però estic contenta perquè na Francina porta al programa que quan el Partit Socialista governi destinarà un 4% del Pressupost de la Comunitat a polítiques actives d’ocupació i formació i que d’aquest percentatge un 40% anirà a dones.” Un compromís respecte del qual ha demanat que tingui Menorca com a prioritat i com a centre de decisió. “El Consell ha de ser qui, a partir de les demandes de la ciutadania, decideixi a què destinar aquestes partides, perquè som Menorca i els menorquins i menorquines els qui hem de decidir què volem.”
Un lideratge del Consell que Mora vol centrar, en primer terme, en “aconseguir un gran pacte social entre empresaris, sindicats i administració. Per tal que d’una vegada per totes puguem xerrar d’una activitat econòmica a Menorca en termes d’equitat i de qualitat. Ho farem des del diàleg, però també des del lideratge. Em poso a disposició per liderar un projecte per a tots els menorquins i menorquines, per a Menorca, un projecte que hem de fer entre tots. Em poso a disposició perquè és molt important tornar a agafar les regnes per poder xerrar d’un model propi a tots els nivells, també a nivell de reinserir la dona en el mercat laboral. Per això treballem, però us necessito a tots i a totes. Com també necessito tots els ajuntaments, perquè com a administració més propera a la ciutadania són l’entrada de les necessitats reals dels pobles de Menorca.”
Una necessitat d’equitat, de justícia social, que Armengol també ha trasllat a d’altres àmbits fonamentals de l’Estat del Benestar que durant aquesta legislatura han patit “retallades absolutament injustes,” per imposicions ideològiques. S’ha referit a l’Educació pública, on el problema “no és la qüestió lingüística; sinó les xifres de fracàs i abandonament escolar. En la legislatura que havia de ser la de les autopistes de l’Educació hem augmentat 14 punts l’abandonament escolar. O una societat inverteix en educació, formació, innovació, recerca i desenvolupament o els nostres fills no tindran una vida millor que la nostra. La meva prioritat serà l’Educació però amb recursos públics. Perquè han llevat 120 milions del Pressupost públic en Educació, perquè han llevat tot el suport als infants que tenen necessitats especials.”
Armengol també s’ha referit a la Sanitat Pública, “conquesta social de segell socialista, que ha triplicat les llistes d’espera a consultes externes i duplicat les de les intervencions quirúrgiques; mentre als pensionistes d’aquesta CA, que són dels que cobren les pensions més baixes d’Espanya, se’ls fa pagar pels medicament. Tres de cada cinc ja no prenen els medicaments perquè no els poden pagar.” Finalment també ha fet èmfasi en les “300.000 persones en risc d’exclusió social, en risc de pobresa, que hi ha a Balears, en una comunitat d’1.100.000 persones.”
Davant d’aquesta realitat social Armengol defensa la imperiosa necessitat d’un canvi. “Sabem que la situació és difícil, que no hi ha miracles, que no es podrà canviar d’un dia per l’altre; però sabem que hem de canviar el rumb i les prioritats de les polítiques. Per això necessitem governs i polítics valents, amb capacitat de decisió, d’empenta, d’il•lusió, de voler representar als seus ciutadans i ciutadanes;” tal com va fer, per exemple, l’expresident Francesc Antich qui va aconseguir “el millor sistema de finançament que ha aconseguit mai aquesta comunitat, i que ha suposat que cada any hàgim rebut 600 milions d’euros més.”

 

Un canvi que també s’exemplifica amb la pluralitat amb què s’han escollit els candidats i candidates socialistes. Hem afrontat un procés d’elecció, amb alegria, amb il•lusió, amb participació i amb democràcia. Ho hem fet apostant per un procés innovador, totalment obert, en el qual s’hi va apuntar tothom qui va voler. Vam convocar a tots els militants i s’hi van apuntar 12.000 persones més, cinc vegades més dels militants; i van pagar i van anar a votar. Com han escollit a en Tadeo i a en Bauzà? Directament a dit d’en Rajoy.”
Aquest gir de 180 graus imprescindible el comparteix plenament la candidata del PSOE a l’Ajuntament de Ferreries, Queta Camps, qui ha defensat aquesta necessitat de canvi “en valors i en objectius. Hem de fer feina per canviar, per arribar a aquests valors i objectius que tenim clars.” Un canvi que més que mai s’ha de reivindicar “commemorant el Dia Internacional de la Dona perquè un dels motius d’aquest Dia és la reivindicació dels drets laborals, drets laborals dignes per la dona. Com també és fonamental per a la dona poder escollir i ser propietàries de les nostres vides, del nostre cos, tenir feina digne i, per damunt de tot, una vida sense violència.”