IMG_3552 (1)

Francina Armengol, María José Camps, Susana Mora i Noemí Camps exposen l’aposta socialista per la Cultura tant des de la visió econòmica, com social i de creixement personal

“La Cultura tornarà a ser una eina transversal de tot el Govern que tinc intenció de presidir. La Cultura com a referent i amb suport explícit i clar als creadors culturals d’aquestes Illes; amb un suport explícit a una xarxa d’infraestructures públiques que s’han de gestionar i utilitzar de la millor manera possible i a totes aquelles empreses, gent innovadora, emprenedors, que es dediquen a la tasca cultural. Per tant també és important la promoció i la divulgació del producte cultural. Per això el nostre compromís, aprovat en la Conferència Política, és la creació d’un Institut d’Estudis Culturals.” D’aquesta manera ha definit (en el Dia Mundial del Teatre) la candidata del PSIB-PSOE a la presidència del Govern Balear, Francina Armengol, l’aposta decidida per la Cultura dels i les socialistes.

 

Armengol ha exposat les línies bàsiques d’aquest compromís avui matí a Ciutadella amb Noemí Camps (candidata a la Batlia), Marí José Camps (nombre 1 de la llista del PSOE Menorca al Parlament) i Susana Mora (candidata a la presidència del Consell de Menorca), en el que és una imatge “històrica”.

 

Aquest compromís que contrasta amb l’actitud del PP respecte la Cultura. “Els governs del PP si han tingut una obsessió, ha estat la persecució al món cultural. La barbaritat de l’IVA Cultural al 21% ha fet que el ciutadà tingui més dificultats per consumir productes culturals i, alhora, ha provocat que hagin tancat moltes empreses vinculades al món de la Cultura...el nostre compromís, com és ben sabut, es el d'abaixar l’IVA cultural al 5% quan governem  Espanya.”

 

Armengol també ha volgut destacar dos aspectes fonamentals lligats amb la Cultura. D’una banda ha emfatitzat com els menorquins i menorquines sempre han estat referents a les Balears per la tradició cultural i per l’empenta dels seus creadors. “Es tractaria que aquesta realitat suposi valor afegit per atraure turisme de major qualitat, per poder fer temporades més llargues, per poder crear llocs de feina de més qualitat.” De l’altra ha exposat la necessitat d’incentius per tal que tothom pugui accedir als productes culturals. “Nomes els pobles cultes podran guanyar el futur i considero que és obligació de les administracions invertir en cultura; per tant invertir en llibertat, en intel·lectualitat, en pensament crític, invertir en ciutadans i ciutadanes més lliures i més capaços de decidir per sí mateixos.”

 

En la mateixa línia s’ha pronunciat María José Camps, qui ha posat l’accent en la democratització de l’accés a la Cultura. “És a dir, que la Cultura sigui accessible a tots els ciutadans i ciutadanes i no esdevingui, simplement, un producte elitista. Durem a terme totes les iniciatives i tot l’estaló que sigui necessari per fer possible mantenir aquest signe d’identitat de tots els menorquins i menorquines.”

 

Susana Mora ha emfatitzat la riquesa cultural i patrimonial de Menorca i ha recordat l’estaló que anteriors governs liderats pel PSOE els han atorgat; des de l’inici del camí de la candidatura de la Menorca Talaiòtica, a la millora i renovació i posada en marxa d’infraestructures com el Teatre Principal o el Palau Oliver de Maó, o el Teatre des Born i Can Saura a Ciutadella” (i els nous equipaments de Sant Lluís i Ferreries). “El PSOE, de la mà dels progressistes de Menorca, ha fet molta feina per tal que aquest teixit cultural i patrimonial tingui la importància que li pertoca. Per això el compromís del PSOE és tornar a posar la Cultura on es mereix.” Un compromís que vol articular sumant al sector mitjançant la creació d’un Consell de Cultura, en el qual “especialistes, entitats, agents culturals i demés persones vinculades a aquest món facin una diagnosi de situació per tal que el món de la Cultura navegui a la una, per tal que la Cultura sigui participativa. Perquè la Cultura és molt important com a reactivadora d’economia, però també té un paper fonamental en la formació de les persones i de la societat.”

 

Un “imprescindible” pacte per la cultura que també ha defensat Noemí Camps per a Ciutadella “amb la finalitat de gestionar des de la participació de les entitats, l’optimització dels recursos de què disposa” el municipi. Un pacte “imprescindible” que es fa més necessari veient la política cultural del PP. “Respecte del Teatre des Born el Govern del Pacte es va aconseguir el més difícil, el finançament per a les obres de rehabilitació. Tan sols se n’havia de fer un bon seguiment; però tots sabem que no s’ha fet. Ho han descuidat per complet i encara destaquen que han aconseguit el finançament per a l’equipament, com si haguessin fet un ou de dos vermells... El que volíem els ciutadellencs i ciutadellenques era un Teatre des Born ben acabat, i no el tenim. El compromís del nostre Govern i del nostre partit per aconseguir un Teatre ben acabat i, per tant, que el Ministeri es pugui fer càrrec de les possibles deficiències.”

 

Sobre el Palau Saura Camps ha denunciat que, a dos mesos de les eleccions, l’equip de govern “vulgui hipotecar el futur cultural de Ciutadella, a més per 108.000 euros anuals, que en realitat no ens trauran de l’enfanga;” mentre que en relació al teixit cultural la candidata a la Batllia de Ciutadella ha exposat com el PP “ha oblidat el veritable paper de la fundació Ciutadella Cultura com a entitat aglutinadora de les diverses entitats culturals de Ciutadella. Per noltros les entitats culturals són les eternes oblidades d’aquest Ajuntament, no se les ha tingut en compte per a res.”

 

Destacar finalment que la compareixença de premsa d’avui s’emmarca en les visites que Armengol està duent a terme a totes les localitats de l’Illa. “He volgut ser dos dies a Ciutadella, com estic fent a tots els municipis de Menorca, perquè vull ser la presidenta de les quatre Illes i per tant el meu compromís és amb cadascuna de les illes i amb cadascun dels municipis. Vull conèixer de molt a prop la realitat dels ciutadans i ciutadanes.” De fet durant els dos dies que Francina Armengol ha estat a Ciutadella s’ha reunit amb membres del sector educatiu, amb representants del sector quinari (cultura, turisme actiu, serveis socials i sanitaris...) i amb persones relacionades amb el turístic.