IMG_2161

Ens comprometem a invertir en Cultura, facilitar-ne l’accés a tothom, garantir els drets dels creadors i estalonar la indústria cultural

“Els països inverteixen en cultura no perquè siguin rics, hi inverteixen precisament per poder ser rics. Perquè la Cultura és una inversió, no una despesa. La Cultura és la clau tant per la llibertat d’un poble com de les persones, és la clau per a la realització personal...És la clau per a saber qui som i per què. La Cultura és un dret de les persones que no ha de dependre del nivell de renda per el seu gaudi.” Així ha expressat el candidat al Congrés Ricard Terré el compromís del i les socialistes amb la Cultura, un compromís que passa pel convenciment que és una eina fonamental pel desenvolupament personal i col•lectiu, tal com succeeix a Menorca amb l’àmplia tradició cultural  i artística que té l’Illa. Per açò volem potenciar-ne l’accés de tothom i garantir una retribució justa a artistes, creadors, investigadors, promotors i empresaris culturals. Per això les nostres principals propostes en aquest àmbit són:

 

.- Rebaixar immediatament l'IVA cultural al tipus reduït,. Defensarem a les institucions de la UE la seva disminució fins al tipus superreduït.

- Incentius fiscals per a les empreses promotores de les indústries culturals, creatives, del coneixement i la comunicació. Posarem en marxa la Llei de Participació Social i del Mecenatge per estalonar la producció i el consum cultural mitjançant desgravaments.

.-  Mesures de suport i préstecs socials a creadors, investigadors, empresaris i productors;

.- Protegir els drets del creador amb la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual.

.- Fer efectiva la necessària protecció de la propietat intel·lectual dels drets del creador de continguts generats en l'economia digital  i lluitar activament contra la pirateria.

.- Treballar per una remuneració justa a internet

.- Estalonar la difusió del nostre patrimoni material i immaterial cultural com a generador de sinergies amb el sector del turisme. També reformarem la llei per ampliar la seva protecció i reconèixer noves realitats com el patrimoni immaterial.

.- Aprovar un Estatut de l'Artista per atendre a la professió cultural com una realitat específica que atengui a la intermitència en la contractació i la cotització, contingències de salut, maternitat, jubilació o desocupació. A més promourem mesures encaminades a millorar la situació de jubilació d'autors fent així possible la legítima reivindicació de ‘seguir creant’. Recordar que el Parlament autonòmic ha aprovat una iniciativa del Grup Socialista per estalonar aquesta demanda.

.- Estalonar polítiques que reverteixin la creixent fuga de talents en la ciència, la investigació i les arts, i polítiques encaminades a facilitar-ne el retorn.

.- Defensar la diversitat lingüística mitjançant una Llei Orgànica de Reconeixement i Emparament de la Pluralitat Lingüística d'Espanya.

.- Impulsar la Xarxa Bàsica d'Accés a la Creació Cultural amb un pla destinat a les llibreries, biblioteques, centres de música en viu i teatres.

.- Estalonar el cinema i l’audiovisual impulsant la producció de televisions privades, i promovent l'atracció de rodatges mitjançant desgravaments.

.- Posar en marxa un Pla per a la Música que inclogui el suport a les músiques populars/actuals, amb un Pla Estatal per a les Orquestres i un pla específic de promoció de les bandes municipals.

.- Establir un pla específic de desenvolupament de la creació i producció del Videojoc amb mesures destinades a impulsar el creixement dels estudis, impulsar la densitat i internacionalització del sector

 

Pel que fa als equipaments culturals els i les socialistes hem aconseguit importants inversions estatals per a Menorca que s’han traduït en:

 

.- La rehabilitació del Teatre des Born. (Tot i que la deficient gestió de l’anterior equip de govern municipal ha provocat unes deficiències en les obres d’aquest equipament; deficiències que ara un regidor socialista fa feina per aconseguir que s’arrangin.)

.- La Sala Multifuncional de Ferreries

.- La Sala Albert Camús de Sant Lluís

.- La rehabilitació de Ca n’Oliver

 

Recordar finalment que el Grup Socialista ha aconseguit fa pocs dies que el Parlament autonòmic insti, de forma unànime, al Govern a estalonar la difusió del Premi Born de teatre.