IMG_0413[1]

Els socialistes de Menorca reivindiquen que els canvis que ja s’estan vivint a l’Illa i a Balears arribin a tota Espanya de la mà d’en Pedro Sánchez

“Els i les socialistes hem governat més de la meitat de la nostra jove democràcia. Molts dels nostres companys i companyes han fet molta feina, durant molt de temps. Hem de recordar-ne alguna com la gratuïtat i obligatorietat de l'ensenyament, l’atenció sanitària per a tothom, la universalització de les pensions o la llei de Dependència. Són fites de governs del PSOE que han conformat els quatre ingredients del que anomenem Estat del Benestar.” D’aquesta manera ha volgut recordar el candidat de Menorca al Congrés, Javier Tejero, el compromís Socialista amb uns drets que en els darrers quatre anys s’han vist amenaçats i retallats.

 
“Tenim passat, tenim present i tenim molt de futur”
Durant la seva intervenció -davant de les més de 100 persones que s’han aplegat a l’Aeroclub- Tejero ha recordat com han estat els socialistes els qui han invertit a Balears des del Govern de l’Estat. Una feina que ha donat resultats tangibles. “Per exemple a Maó i a Sant Lluís han fet possible la rehabilitació de Ca n’Oliver i la construcció de la Sala Albert Camús. A Ciutadella es van aconseguir els doblers per a rehabilitar el Teatre des Born..i a Menorca van arribar 5 Plans de Desenvolupament de Producte Turístic (PDPT).”

 
Precisament aquest compromís del PSOE amb Menorca i amb les necessitats de les persones és el que es vol fer extensiu a tot l’Estat amb Pedro Sánchez. Es tracta de què el canvi que ha començat al Govern autonòmic de la mà de na Francina Armengol i a Menorca amb governs liderats o coparticipats pels socialistes arribi a tota Espanya. Tejero ha destacat el fet que “fa un parell de dies na Fancina Armengol i en Marc Pons van aconseguir un acord amb el Govern de l’Estat per tal que arribin 322 milions d’euros que ens pertoquen.”

 
En aquesta mateixa línia Pons ha recordat part d’aquesta feina que el PSOE vol extrapolar a tota Espanya. “A Menorca i a Balears s’ha produït un canvi molt important. Després d’un Govern autonòmic que governava sense diàleg, on l’Educació i la Sanitat funcionaven a base de retallades, on l’austeritat era el més important del món, on es perseguies devaluar l’Estat del Benestar... Després del canvi, en aquests cinc mesos tenim un Govern que ha contractat gairebé 400 professors, un Govern que fa possible que els centres de salut obrin al capvespre...no és el mateix que governem uns o altres.” El conseller autonòmic també ha recordat de quina manera el govern del PP va gestionar projectes que els i les socialistes havien aconseguit amb partides econòmiques importants, com els de la reforma de la Carretera General, el de s’Enclusa i el del Parc Bit. Dos projectes que els actuals governs insular i autonòmic han desencallat (s’han recuperat 7 milions d’euros per s’Enclusa) i resolt (S’ha comprat l’edifici del Parc Bit), després de 4 anys sense que se’ls hi hagi donat resposta.

 
Un repàs a la feina feta durant cinc mesos que Susana Mora també ha posat en valor. “S’està fent molta feina, però tots sabem que les polítiques estatals ens condicionen a tots i no podem permetre tornar a tenir quatre anys de governs de dretes a l’Estat”
En relació al transport aeri, Tejero ha emfatitzat que “no tots els Partits som iguals. Recordem que va ser el Govern Zapatero qui va incrementar el descompte de residents del 33 al 50%...però també hem de ser capaços de dir que no ho hem fet tot bé i per tant si cal, demanar disculpes pels errors, ens hem equivocat, però el balanç crec que és molt favorable. Encara que qui no governa...no es pot equivocar.”

 
La candidata al Senat Gràcia Mercadal també s’ha referit a la qüestió de les connexions aèries. “Vull una Menorca territorialment sostenible, vull una Menorca on el turisme estigui desestacionalitzat, on hi hagi una tarifa plana entre illes, una Menorca on tothom tingui feina i que aquesta feina sigui de qualitat, una Menorca amb un millor finançament. Perquè en Pedro Sánchez, quan va venir a Menorca, es va comprometre amb una millora de la connectivitat, la compensació de la insularitat i amb una millora de finançament –compromís que s’inclou a la pàgina 148 del Programa- . Per aquest motiu li agafarem sa paraula i, si tinc la possibilitat de ser la propera senadora de Menorca, exigirem a Madrid una tarifa plana de vols entre illes a 30€. També demandarem un Règim Especial per a Balears, per així poder reduir els costos de sa insularitat als empresaris.”

Mercadal, també ha emfatitzat la importància de modificar la constitució per reforçar i garantir drets i per impulsar un nou model de convivència entre territoris de caire Federal que serveixi “per canviar el Senat. Donem-li el sentit territorial que mereix.”
Finalment la candidata del PSOE Menorca al Senat –una jove de 29 anys, llicenciada en Belles Arts amb un postgrau de psicopedagogia i que fa feina com autònoma- ha tancat el seu discurs demanant a tothom que siguin conscients què hi ha en joc en aquestes eleccions generals. “El dia 20 de desembre ens jugam molt més que saber qui ens governarà aquests propers quatre anys, ens hi jugam el nostre futur. Ens jugam continuar amb l’Estat del Benestar, recuperar els drets de ses persones, aconseguir una Espanya territorialment cohesionada, i tenir un model social i econòmic del segle XXI on l’eix principal sigui es coneixement.”