PRESENTACIÓN PRESUPUESTOS GENERALES 2016

Els Pressupostos Generals de l’Estat continuen situant Menorca a la cua de Balears i de l’Estat

Menorca, de la mateixa manera que la resta de Balears, continua gairebé a la cua en els Pressupostos Generals de l’Estat. La presentació dels comptes públics estatals de 2016, pel que fa a les xifres d’inversió mitjana per càpita a Menorca per a l’any que ve, dibuixen una situació molt semblant a les dels darrers exercicis; de manera que en la mateixa línia que els darrers anys Menorca segueix el camí de la marginació que imposa el Govern Rajoy.

Així, si Balears és la segona Comunitat que rebrà menys finançament per càpita dels Pressupostos Generals de l’Estat, Menorca és un dels territoris més afectats pel ninguneig que el Govern de Mariano Rajoy sotmet a les Illes. Tot i el lleuger increment de la inversió per càpita (d’una inversió directa de 102 euros per càpita en els pressupostos 2015 –esdevenint així un dels territoris que més va patir la marginació inversora del govern de l’Estat- , es passa a pocs més de 130€ per habitant en els de 2016) el cert és que aquesta xifra també se situa per davall de la mitjana Balear.

A més amb aquests Pressupostos Generals de l'Estat, el Govern Rajoy tancarà una legislatura en la qual s’han pressupostat la meitat de les inversions que es van destinar a Balears durant el Govern Zapatero. I s’ha de tenir en compte que Menorca ha estat habitualment per davall de la mitjana Balear en aquests darrers 4 anys.

Uns fets que s’afegeixen a l’estratègia clarament electoralista del Govern Rajoy d’avançar l’aprovació dels Pressupostos 2016, esdevenint d’aquesta manera l’únic president de l’Estat que aprova uns comptes públics abans d’unes eleccions per tal que els executi un altre govern. Un Pressupost que fa electoralisme, però només a favor del 10% més ric mitjançant un regal fiscal de 10.000 milions d’euros; i que acabarà suposat un retall de totes les administracions precisament d’uns 10.000 milions. De fet la despesa social perd pes en aquests pressupostos i es redueix en termes reals (En el cas de la cobertura per atur continua disminuint i se situa lleugerament per sobre del 50%, el seu mínim històric).

Davant d’aquesta realitat el PSOE Menorca farà feina, junt amb els diputats i diputades del PSIB, per elaborar i presentar unes esmenes que tenen per objectiu situar a Balears i a Menorca en la mitjana de la inversió que es destina a la resta de comunitats de l’Estat.