G.Mercadal i J.Tejero A. Ferreires 18.11.2015

Els candidats del PSOE al Congrés i al Senat, Javier Tejero i Gràcia Mercadal, es reuneixen amb militants i simpatitzants socialistes

La candidata del PSOE Menorca al Senat Gràcia Mercadal i el representant de Menorca a la candidatura al Congrés Javier Tejero han iniciat una ronda de contactes amb els militants i simpatitzants socialistes. En col•laboració amb les agrupacions locals del PSOE Mercadal i Tejero participen en assemblees informatives a cadascun dels municipis per tal de copsar les seves opinions i suggeriments i explicar-los els eixos principals del programa electoral i de la campanya.

Aquests eixos passen, en primer lloc, per posar en evidència que aquestes eleccions generals són transcendentals no només pels pròxims quatre anys, sinó que són uns comicis clau en els quals estan en joc el model social i institucional, així com la legitimitat de la política.

En aquestes trobades Mercadal i Tejero exposen que del resultat electoral del 20 de desembre en dependrà la recuperació dels drets de les persones (la necessitat d’oferir oportunitats a la ciutadania), la continuïtat de l’Estat del Benestar, la possibilitat d’una Espanya territorialment cohesionada; així com un model social i econòmic que avanci entorn de l’eix del coneixement (educació, cultura, ciència, innovació, valor afegit...), amb un nou model productiu basat en un creixement just, en créixer, repartir la riquesa i combatre la desigualtat. En definitiva del resultat de les eleccions generals en dependrà la possibilitat de recuperar i consolidar, fins i tot constitucionalment –tal com propugna el PSOE- bona part dels drets assolits per la ciutadania i que els governs socialistes han anat posant en marxa des de la recuperació de la democràcia (les pensions, educació pública i de qualitat, sanitat pública universal, atenció a les persones dependents...).

En aquest aspecte Mercadal i Tejero coincideixen amb els militants i simpatitzants del PSOE sobre la importància de mobilitzar-se per garantir que la sortida de la crisi i el model de creixement que se'n deriva es fonamenti en els valors socialdemòcrates que el PSOE ha estalonat i estalonarà.

En el cas de Menorca els governs progressistes ja han començat a implantar aquests compromisos amb inversions com el projecte del Parc Bit (conjugat amb el desplegament de la xarxa de fibra òptica), l’estaló de la formació i els programes adreçats a combatre l’atur (Garantia Juvenil i Visibles per als majors de 45 anys), l’increment de la contractació de professors, el compromís d’obrir els Centres de Salut pels capvespres o mesures adreçades a les persones amb més dificultats com la Renda Social Garantida.
En aquestes trobades amb militància i simpatitzants els candidats aborden alguns dels punts del programa, del contracte amb la ciutadania, amb el qual el PSOE vol impulsar un projecte de futur de llarg recorregut i construir l'Espanya de les oportunitats per a tots i totes. Un programa que es divideix en cinc grans blocs i que inclou centenars de propostes per millorar l’Espanya del Segle XXI amb especial atenció als reptes i dificultats que viu la ciutadania.
Respecte de les principals qüestions que Mercadal i Tejero estalonaran a les Corts, els candidats (també d’acord amb les aportacions de militants i simpatitzants) destaquen la importància d’estalonar iniciatives que potenciïn la condició de Reserva de la Biosfera, tant des del punt de vista medi ambiental (amb especial atenció als problemes de l’aigua) com de creixement sostenible, així com el projecte de Menorca Talaiòtica.
La reivindicació d’un finançament just, amb un règim especial de Balears que veritablement compensi els costos de la doble insularitat, i especialment la millora de les connexions són d’altres qüestions fonamentals que defensaran els representants del PSOE Menorca a ambdues cambres. A partir de reconèixer que el dèficit en el transport aeri és un problema al qual cap govern de l’Estat ha sabut donar una solució –tot i que s’ha de recordar que va ser el Govern Zapatero el que va incrementar el descompte de resident del 33 al 50%- tant Mercadal com Tejero han expressat la seva voluntat de prendre la paraula a Pedro Sánchez qui durant el míting del 24 de maig a Maó es va comprometre a millorar les connexions aèries.