Javier i Gràcia 1 22.10.2015

Els candidats de Menorca al Congrés i al Senat presenten un programa de Govern per a l’Espanya de les Oportunitats

 

“En aquestes eleccions ens hi juguem molt; molt més que decidir qui governarà Espanya els pròxims 4 anys”. D’aquesta manera ha iniciat la candidata del PSOE Menorca al Senat Gràcia Mercadal la presentació de l’esborrany del programa electoral amb el qual els socialistes concorreran als comicis de desembre. “Ens juguem el futur; ens juguem el model social i institucional i la legitimitat de la política.” Mercadal ha exposat que està en joc “la recuperació dels drets de les persones (la necessitat d’oferir oportunitats a la ciutadania), la continuïtat de l’Estat del Benestar, una Espanya territorialment cohesionada, un model social i econòmic del S XXI on el coneixement (educació, cultura, ciència, innovació...) sigui l’eix, amb un nou model productiu basat en un creixement just, en créixer, repartir la riquesa i combatre la desigualtat. És l’essència del discurs socialdemòcrata clàssic, però tenint ben en compte que som en un món globalitzat, dins de l’euro i en plena revolució tecnològica.”

 

En definitiva està en joc poder dur a bon port el canvi que ja s’està començant a viure a Menorca i Balears després de les eleccions municipals, insulars i autonòmiques.

 

Per fer-ho possible els òrgans de direcció del Partit en l'àmbit Federal han aprovat un esborrany de programa progressista i socialdemòcrata (elaborat amb la participació de més de 700 experts i l’aportació de més de 50 grups de feina). “Un esborrany de programa que és un contracte amb la ciutadania, amb el qual volem construir un projecte de futur de llarg recorregut per al país. Com va dir la coordinadora del Programa Electoral, Meritxell Batet ‘és un programa reformista, per construir l'Espanya de les oportunitats enfront de l'Espanya instal·lada. Reformisme davant de la inacció, exemplaritat davant la connivència amb la corrupció i diàleg enfront de la imposició i l'autoritarisme"
El representant de Menorca a la candidatura al Congrés Javier Tejero ha detallat que aquest esborrany de programa es divideix en cinc grans blocs, cinc blocs que inclouen centenars de propostes per millorar l’Espanya del Segle XXI amb especial atenció als reptes i dificultats que viu la ciutadania. “És important que no es parteix del no-res, sinó que s’intenta reformar el que ja hi ha, sense llençar per terra les moltes coses que s’han fet.” Tejero també ha destacat dues qüestions fonamentals recollides en el document. “Tracta de propostes per afrontar un dels pitjors problemes que tenim, el de la corrupció. També és important l’aposta per un diàleg permanent amb la ciutadania.”

 

En aquest mateix sentit el candidat a la Cambra Baixa ha exposat com, arran dels resultats electorals del mes de maig, “els nostres ajuntaments, el Consell i el Govern de la Comunitat ja estan donant mostres del que suposa fer política d’una altra manera. Jo que estic en el món de l’Educació puc posar l’exemple del que ha passat en els darrers 4 anys amb la política que ha dut a terme el Govern -Bauzà- i el que s’està fent ara.” Així Tejero considera que el “canvi de model i de formes és evident, encara que hi hagi diferents partits (crec que el temps de les majories absolutes ja ha passat). Es veu com l'important és dialogar i arribar a acords pensant sempre en els ciutadans i ciutadanes.”

 

Respecte de les principals qüestions que Mercadal i Tejero defensaran a les Corts, el candidat al Congrés ha destacat que, en virtut de la condició de Reserva de la Biosfera, “qualsevol cosa que tingui a veure amb el Medi Ambient –i la sostenibilitat- ha de ser important” estalonar-la. Javier Tejero també ha exposat el “problema del finançament, que és més una qüestió del Govern de la Comunitat” –que ja ha obert negociacions amb l’executiu estatal per abordar-lo- i ha insistit la necessitat de millorar la connectivitat.

 

“El transport aeri és un dels àmbits recurrents -de les reclamacions dels menorquins i menorquines- i esperem que es pugui solucionar d’una vegada per totes, per tal de tenir els mateixos drets que els altres ciutadans espanyols.” El candidat socialista ha reconegut que és un dèficit encara no s’ha resolt, però s’ha mostrat esperançat que a força d’insistir el Govern de l’Estat hi acabi donant una resposta positiva. En aquest aspecte també ha recordat que no tots els executius estatals han actuat de la mateixa manera i ha exposat que la darrera passa assolida va ser l’increment “del descompte de resident d’un 33% a un 50% per part del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.” En la mateixa línia Gràcia Mercadal ha fet menció del fet que durant la seva darrera visita a Menorca Pedro Sánchez es va comprometre amb la millora de la connectivitat.

Gràcia Mercadal també s’ha referit –en resposta als periodistes- sobre la utilitat del Senat. “En sóc plenament conscient –del descrèdit que pateix la Cambra Alta davant la societat-, però crec que en un moment en què el territori és tan important, des del Senat s’ha de defensar tot el que necessitem aquí. De fet penso que el Senat hauria de tenir més autonomia.”
Finalment Javier Tejero ha exposat que aquest esborrany de programa és un document en el qual hi ha treballat “moltes persones durant molt de temps” i en el qual s’evidencia que en les eleccions generals “ens juguem el futur.” Un document respecte del qual s’ha obert un altre procés participatiu en el qual podran participar 200.000 militants de tota Espanya.