Aigua

El PSOE promourà el traspàs de les competències de recursos hídrics cap al Consell de Menorca

  • Es proposa també una línia d’ajuts per a recuperar cisternes i aljubs

L’aposta del PSOE és una aposta de futur, partint del present, però pensada per dibuixar una Menorca sostenible per avui i per demà. En aquest sentit, és bàsica la planificació de la gestió dels recursos naturals dels que disposam, especialment l’aigua. En aquest sentit, la candidata del PSOE al Consell, Susana Mora, ha destacat que “durant aquest mandat, des del Consell hem apostat per fer feina amb els Ajuntaments, i hem destinat 7 milions d’euros a mesures per millorar els recursos hídrics de Menorca”.

Per poder seguir millorant la política en recursos hídrics, el PSOE proposa de cara al proper mandat, promoure el traspàs de les competències en recursos hídrics i obres hidràuliques al Consell de Menorca. “Per gestionar l’aigua des d’aquí, i per avançar també en la insularitat del servei integral de l’aigua a través de la fórmula que s’acordi entre Consell i Ajuntaments. Som conscients que no és una competència que l’Estatut prevegi, però la planificació des de Menorca és imprescindible”, ha apuntat Susana Mora. 

Per la seva banda, el candidat socialista al Parlament, Marc Pons, ha destacat quatre actuacions que es licitaran a l’inici de la propera legislatura: dues noves depuradores a Sant Lluís i Es Mercadal, l’estació de bombeig a Es Migjorn Gran i la utilització de l’aigua procedent de la depuradora Maó-Es Castell per refrigerar la central tèrmica de Maó. 

El candidat del PSOE a l’alcaldia de Maó, Héctor Pons, ha incidit en la qualitat de l’abastiment, assegurant que “la qualitat millorarà si som capaços de reduir el consum. En aquest sentit, apostam per habilitar línies d’ajudes per tal que els particulars puguin recuperar cisternes i sistemes de recollida de pluja a les seves cases”.

En matèria de recursos hídrics, el PSOE de Menorca també proposa:

  • Infiltració de l’aigua dessalada als aqüífers, diluint així la concentració de contaminants (nitrats i altres) i disminuint la intrusió salina que es produeix a zones de l’illa.
  • Promoció de la construcció d’aljubs d’aigües pluvials a les zones urbanes i industrials, a més de l’ús d’aigua depurada per al reg de les zones verdes i la neteja de carrers. 
  • Fer arribar l’aigua dessalada fins al casc urbà de Ciutadella.
  • Acabar la construcció de l’actual desnitrificadora i instal·lar una segona, que asseguri el subministrament a totes les zones i en tot moment.

Amb tot, els i les socialistes de Menorca seguiran defensant el dret de tota la ciutadania a accedir a l’aigua potable de qualitat i a fer-ho a un preu just. Durant aquesta legislatura, i de manera coordinada amb totes les institucions i amb el finançament del Consell Insular de Menorca, s'ha avançat en els projectes de conducció i depuració d'aigües d'aquelles urbanitzacions que encara no en disposaven però encara resta molta feina a fer.