IMG_4116

El PSOE Menorca presenta el seu equip per canviar Menorca, un equip de persones compromeses, implicades i coneixedores de la realitat del carrer

 

IMG_4100

IMG_4120“Per dur a terme aquest gran projecte per a Menorca que presentem els i les socialistes és imprescindible comptar amb un gran equip, format per persones compromeses, implicades i coneixedores de sa realitat de peu de carrer. I el tenim.” Així ha definit la candidatura que encapçala la cap de llista del PSOE Menorca al Consell, Susana Mora, en l’acte de presentació de les candidatures insular i autonòmica celebrat avui a Alaior.

 

L’acte l’han obert  la Secretària General d’Alaior Àngela Caules i l’exbatle Antoni Gómez. Gómez ha detallat l’aposta socialista en aquest municipi per la plataforma Junts per Lô. “A Alaior tenim molta experiència –en acords de l’esquerra-. Abans que jo fos batle ja hi havia hagut dues propostes d’anar junts. I ara hem fet la millor solució: totes les persones d’esquerres ens hem d’ajuntar per dir prou.”

Tot seguit el Secretari General del PSOE Menorca Vicenç Tur ha destacat la necessitat de defensar el dret a tenir un projecte de vida digne. “Cada municipi té les seves peculiaritats, però a tots ens motiva fer comú front a favor de la gent que ho passa pitjor, dels treballadors. Perquè el Primer de Maig ha de ser la unió de les forces sindicals i de tota la gent progressista per les persones que pitjor ho passen. Vull aplaudir el lema dels sindicats a la manifestació; perquè així no sortim de la crisi ”

El discurs de Tur ha donat pas a la presentació de la llista del PSOE Menorca al Parlament autonòmic, per part de la persona que l'encapçala María José Camps. Camps ha iniciat la seva intervenció amb “l’enorme satisfacció” d'encapçalar una candidatura formada per “persones valentes i decidides a canviar el rumb de la nostra Illa.” Un canvi que parteix de l’essència del que és ser socialista. “Escoltar i respectar; creure en la igualtat de drets i oportunitats, defensar la llibertat. Ser solidari, créixer davant s’adversitat i no defallir. En definitiva, creure en ses persones i fer feina per ses persones, per assolir i assegurar la plenitud individual i el benestar col·lectiu de la societat.” Principis que guien un equip que treballarà “amb ganes i il·lusió, amb constància i passió perquè sa veu de Menorca es segueixi sentint a Palma; al Parlament i al Govern, per recuperar i millorar sa Menorca que volem i mereixem, perquè ningú quedi enrere”.

Després d’exposar alguns dels efectes de les retallades i les imposicions que el Govern autonòmic ha dut a terme durant aquesta legislatura i de lloar la feina feta pels diputats menorquins del PSOE en aquests quatre anys en què “la desigualtat s’ha convertit en norma”, Camps ha exposat els principals compromisos a nivell Balear.

En relació a la pobresa i la precarietat laboral els socialistes proposen “accions de xoc, modernitzar el SOIB per tal que en un mes tota persona a l’atur disposi d’un itinerari personalitzat d’inserció, sense oblidar la formació de persones a l’atur, així com programes formatius de 2ª oportunitat.” També ha detallat la voluntat d’implantar "una renda bàsica, i junt amb altres mesures, s’atendrà especialment als menors en situació de necessitat” i de crear “més places sociosanitàries.”

Un altre compromís és la recuperació dels drets. “Limitarem les llistes d’espera i obriran novament els ambulatoris al capvespre. També facilitarem la targeta sanitària a totes les persones. Donarem suport al pacte educatiu que va néixer a Menorca gràcies a Edu21, recuperant el diàleg perdut; s’incrementarà la inversió en beques, es substituirà es TIL per tal que els alumnes siguin competents en català, castellà i una llengua estrangera però sense confrontació; i es rehabilitaran els centres.”

Respecte del creixement econòmic per a Menorca “volem que ningú quedi enrere, liderant el canvi cap a un model competitiu, solidari i sostenible. Impulsarem nous sectors, com ara iniciatives en medi ambient, serveis socials i culturals; nínxols de mercat que té Menorca. Evidentment però, s’ha d’apostar també per un turisme competitiu i de qualitat, lluitant contra l’estacionalitat.”

En relació al sector primari, Camps ha rallat de “clara aposta per la ramaderia i agricultura ecològica, facilitant la rendibilitat de les explotacions, la utilització d’aigües regenerades pel rec”; així com de la creació de noves reserves marines.

Finalment s’ha tornat a comprometre amb l’autogovern de Menorca i el seu model territorial. “El model territorial s’ha de decidir des de Menorca. Això implicarà la modificació de normatives autonòmiques que durant aquests quatre anys han intentat imposar un model que no és el que van pactar els menorquins i menorquines .”

Posteriorment ha estat el torn per a la llista al Consell Insular. Susana Mora, ha iniciat la seva intervenció recordant el camí que l’ha dut a encapçalar la candidatura. Ha exposat com tot i ser “socialista d’ADN,” de jove no havia sentit la necessitat de fer feina de manera activa dins el partit, perquè formava de la generació “que per primera vegada no havia de lluitar pels seus drets perquè ja tenia un partit que ho feia i que poc a poc anava instaurant i consolidant els pilars per una vida digna”

Però la derrota electoral de 2011 la va fer canviar el punt de vista. “Era molt conscient que els ciutadans, en moments tan difícils, necessitaven d’un PSOE fort. Des d’aquell dia he intentat ser-hi quan se m’ha necessitat. Poc pensava en aquell moment que posar es meu granet d’arena implicaria ser sa candidata a sa Presidència del Consell. Però, coherent amb es meu compromís i animada per gent de dins i fora des nostre partit vaig donar sa passa.” Una passa feta des del “coneixement –especialment per la seva professió- de sa dura realitat que viu molta gent a Menorca. He vist treballadors que quedaven sense feina, altres que feien feina sense cobrar, com els fixes discontinus veien reduïda la seva temporada arribant a no poder accedir a l’atur a l’hivern i com altres quedaven sense prestació després d’esgotar totes les ajudes.”

 

Davant d’aquesta realitat Mora vol liderar la recuperació a Menorca del camí perdut de la cohesió, l’equitat i la justícia social. “Vull una Menorca on tots els menorquins i menorquines tinguem una vida digna en igualtat d’oportunitats. Una Menorca on ningú quedi exclòs. Una Menorca on sa meva filla, de dos anys, i els vostres filles i filles tinguin dret a anar a l’escoleta i a que aquesta etapa sigui tractada com una etapa educativa de caràcter fonamental per l’aprenentatge dels nostres petits; una Menorca on els joves puguin seguir estudiant sense veure suprimides beques, ajudes per llibres o per menjador; una Menorca on els avis no hagin de pagar els medicaments o morin abans de rebre s’ajuda a sa dependència a sa que tenen dret. Una Menorca on els pares no hagin de veure com se’n van els seus fills per trobar feina. Per això necessitem un model econòmic i territorial sostenible que, retorni a Menorca al camí de la competitivitat i del creixement, però que ho faci amb una visió global del que ha de ser la nostra illa a llarg termini, perquè és important pensar en les generacions del present, però també en les del futur.”

 

El primer pas per plasmar aquests valors passa per “no donar l’esquena a la realitat. Avui dia hi ha massa gent que està patint una situació molt difícil. Per tant les primeres mesures seran de xoc contra la pobresa: Un pla de suport a l’alimentació infantil que dins els 100 primers dies de govern posi mesures i recursos suficients per cobrir necessitats de famílies amb dificultats i menors al seu càrrec. Implantarem progressivament una renda bàsica per tal que ningú es vegi privat d’uns serveis mínims per a poder dur una vida digna. També volem destinar 20 milions d’€ a polítiques d’ocupació” i la primera mesura serà “una partida urgent i excepcional per a la contractació directa, per sis mesos, de treballadors en atur majors de 45 anys sense prestacions i amb càrregues familiars”

 

Per acabar amb els actuals índexs d’atur i de treball precari s’ha de reactivar l’economia.  “Volem caminar cap a una economia competitiva de sa mà de sa formació, orientant-la als nínxols d’ocupació que brinda Menorca i per tant a ses vertaderes necessitats de s’illa. Haurem de fer molta feina per tal que siguem els menorquins els qui decidim les polítiques d’ocupació per a Menorca.” En turisme Mora ha exposat la voluntat d’establir “una política turística que, des de la feina conjunta amb el sector, aposti per sa qualitat i per un turisme d’acord amb els valors de Menorca Reserva de la Biosfera, potenciant el turisme actiu.”

 

La millora de la situació econòmica i social passa per les connexions aèries. “Insistirem amb sa tarifa plana de 30€ a Palma i amb sa necessitat de més rutes i millors tarifes a sa península, fent feina amb sa societat civil perquè sigui una realitat. Impulsarem l’obertura de noves rutes que afavoreixin la indústria turística. El Consell ha d’impulsar acords per allargar la temporada, de la mà de la iniciativa turística privada, amb les companyies aèries. S’ha de posar fil a l’agulla.”

 

També és imprescindible potenciar la diversificació. “És important tant per els llocs de feina, com pel manteniment de la nostra identitat. La indústria, el comerç, l’artesania, la transformació dels productes agrícola-ramaders, són activitats que havien tingut un paper important en el model de desenvolupament de Menorca i ha de tornar a tenir-lo: impulsarem mesures de transformació del camp i de modernització del comerç.”

 

Pel que fa al marc per aquest creixement amb equitat Mora ha insistit la revisió del PTI, “des del diàleg, conscients que han passat 12 anys des de la seva aprovació i que ses necessitats actuals de Menorca no són ses de 2003. Mentre consensuem què volem, revisarem amb caràcter urgent la Norma Territorial Transitòria que ens han imposat de forma indefinida per no voler revisar el PTI.”

 

Encara en l’àmbit del territori i els reptes que s’hi plantegen ha exposat el compromís de fer feina per a resoldre els problemes de l’aigua. “Crearem un Consell d’Aigua de Menorca òrgan de debat de model propi. També assentarem ses bases del model energètic de Menorca, caminant cap a energies renovables.”

Una altra aposta bàsica se centra en la cultura ”com un dels pilars de desenvolupament personal i col·lectiu. A partir de la creació d’un Consell de Cultura que ens ajudi a coordinar i a fixar els criteris.”

Compromisos que els i les socialistes de Menorca duran a terme “des del diàleg i el consens, sense donar s’esquena a ningú, perquè governar és tenir en compte a tothom, escoltar, dialogar i llavors decidir en conseqüència.”

Finalment Susana Mora ha tancat l’acte citant al professor de Harvard Michael Porter: “Unir-se és un principi, mantenir-se junts és un progrés i treballar units és un èxit.”