Foto RP sb prioritats equip Gov Maó 1

L'amortització del crèdit de Maó s'ha fet a costa d'augmentar impostos i retallar en benestar

Tots-els-regidors-Mao

“Han demanat un esforç ingent als ciutadans i ciutadanes amb un augment brutal de tributació (impostos i taxes), mentre han fet una retallada important de despesa en temes tan bàsics com la matèria social, les inversions en les escoletes o en formació. I tot aquest esforç no ha anat a millora la qualitat de vida i als serveis dels ciutadans, sinó que han anat a pagar un crèdit, quan no hi havia cap necessitat d'accelerar el seu pagament perquè era un crèdit amb uns interessos molt baixos, a vuit anys.” D'aquesta manera ha explicat el portaveu del Grup Socialista a l'Ajuntament de Maó, Vicenç Tur, quines han estat les prioritats de l'equip de govern a partir de les dades que recull l'informe de liquidació del Pressupost municipal de 2013.
A partir de reconèixer que és “positiu sortir del pla d'ajust, sortir del condicionant al fet que obliga el Ministeri d'Hisenda i que elimina bona part de l'autonomia municipal,” Tur ha detallat allò que obvia l'equip de govern: d'on surt els diners que fa possible sortir d'aquest pla.
“Això és possible perquè l'Ajuntament ha ingressat més, ha demanat més esforç als ciutadans i ciutadanes i ha gastat menys, la qual cosa vol dir que ha donat menys serveis;” una realitat que el Grup Socialista denúncia des de fa tres anys. “Malgrat la seva proclama de baixada d'impostos, la liquidació del pressupost de 2013 evidència que ingressen més, la qual cosa vol dir que recapten més i per tant demanen un esforç major (un ofec als ciutadans cada vegada major), però en canvi gasten menys. Sabem perfectament que gasten molt en coses supèrflues, però en canvi deixen de gastar en qüestions bàsiques i en donar serveis bàsics per al benestar de la ciutadania.”

 

Ingressos: es paguen més impostos dels anunciats

En la liquidació es recull com respecte a l'IBI (Capítol 1 d'Ingressos) als pressupostos de 2013 l'equip de govern va preveure recaptar 15.657.000, però finalment van generar drets (diners que han recaptat o recaptaran) per valor 19.160.000. A més també s'ha recaptat més (augmentant la pressió fiscal sobre la ciutadania) en les taxes del geriàtric (increment del 22%), la d'assistència a domicili (21%), la dels parquímetres (un 20%) i les de les multes de trànsit (amb un augment del que es va ingressar respecte del pressupostat d'un 51%).

 

Despeses: es destina menys diners del pressupostat

En canvi en les despeses es passa dels 29,8 milions inicials (al pressupost) a 28,7; el que vol dir que es gasten 1.100.000 euros menys del que havien dit inicialment. Tur també ha detallat que aquesta retallada de la despesa prové de la disminució del que es destina a la residència geriàtrica (es retalla un 26%), als medicaments (26%) o a l'atenció primària que baixa un 30%. En definitiva mentre “l'alcaldessa sempre diu que no han tocat despesa social bàsica, veiem que les despeses socials estan disminuint de forma clara.” Però a més també hi ha hagut reducció en neteja, inversions en escoles i en promoció cultural.
Tur exposa com “l'Ajuntament anuncia la sortida del pla d'ajust, i per tant el suposat estalvi de 600.000 euros d'interessos i l'amortització d'un crèdit de 3 milions; però aquesta decisió és fruit que els maonesos i maoneses han pagat 4 milions més d'euros d'impostos i taxes respecte del que inicialment s'havia pressupostat i, en canvi, han reduït la despesa bàsica, amb una retallada de més de 340.000 euros.”
De fet en el debat sobre la liquidació del pressupost de 2013 el Grup Socialista ja ho va dir molt clar. “Per descomptat que s’ha d'anar retornant tot el que es demana als bancs. Però demanàvem que una part d'aquests 6 milions més de liquidació o dels 4 milions que van demanar a la ciutadania de més en impostos i taxes es dediqués a cobrir les necessitats socials imperioses. Demanàvem que es destinés un 10% dels 6 milions, la qual cosa suposava invertir en Benestar social 600.000 euros. Es van negar i tot, absolutament tot, va anar directament a esbandir deute amb els bancs. La nostra proposta és radicalment diferent: retornar el que s'ha demanat, però sobretot prioritzant que ningú quedi desatès en els serveis bàsics;” ha afegit Tur per finalitzar.