Fornells

El PSOE crearà carrils de bany a zones portuàries per fomentar la pràctica de l’esport

  • Els ports de Fornells, Addaia i Maó poden acollir aquest tipus d’instal·lacions

La pràctica de l’esport és una activitat que genera amplis beneficis a la societat.  Millora de la salut, dinamització social, o promoció de valors són alguns dels valors que es reforcen amb la pràctica esportiva. En aquest sentit, la natació en aigües obertes és una pràctica que guanya adeptes en un entorn litoral tant favorable com el balear, i específicament el menorquí. 

La candidata del PSOE al Consell de Menorca, Susana Mora, ha explicat aquest matí que “Menorca reuneix condicions òptimes per la pràctica d’aquest esport, que bé es pot entendre com açò, un esport, o bé com una pràctica saludable i de contacte amb l’entorn”. En aquest context, ha afegit que “manquen espais on es pugui practicar la natació de llarga distància amb condicions de seguretat, i tenim grans professionals, com en Martí Riera, que ens expliquen que realment aquesta és una pràctica molt demandada aquí a Menorca”.

Amb la vocació de fer més accessible al mar per a tothom i per a totes les activitats, el PSOE proposa delimitar espais al llarg del litoral balear que es puguin fer servir per a la pràctica de la natació al mar, en espais oberts. El candidat del PSOE al Parlament, Marc Pons, ha defensat que aquests canals “han de respondre als criteris bàsics de ser accessibles des de terra i propers a nuclis urbans, estar distants de canals habituals de navegació, ubicats a aigües semi abrigades i amb longituds superiors a 300 metres”.

Els espais es delimitaran amb una línia de boies, creant així zones segures on no podran navegar les embarcacions i on es pugui practicar natació, snorkel, o simplement gaudir de la mar amb tranquil·litat a un espai paral·lel a la costa.

A Menorca, hem detectat 3 emplaçaments possibles per poder ubicar aquests espais: el port de Fornells (un carril de 610 metres de longitud), el port d’Addaia (633 metres) i el port de Maó (357 metres).

El candidat socialista a l’alcaldia des Mercadal, i Fornells, Francesc Ametller, ha apuntat que “a Fornells s’estan fent unes proves esportives molt importants, com el Triatló, i que les persones participants necessiten entrenar tot l’any”, per tant, “una zona d’aquests tipus facilitaria l’entrenament d’aquestes persones en termes de seguretat”.  

Per la seva part, Martí Riera, nombre 8 de la llista del PSOE al Consell, defensa que “quan la temporada d’estiu arriba, és molt perillós practicar esport dins la mar per la gran quantitat de barques que hi ha navegant”, i “tenir una zona delimitada seria molt important per la seguretat de tots i de totes”. A més, assegura “que la gent amb discapacitat pugui gaudir de la mar en igualtat de condicions que qualsevol altra persona, és una de les raons per les quals tenir instal·lacions d’aquests tipus és fonamental”.

En la línia de democratitzar l’accés al mar, i fer accessibles els ports de les Illes a totes les persones, el PSOE treballarà també per fer possible que les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir a les embarcacions en aquells ports de competència autonòmica. Es farà dotant tots els ports de competència autonòmica de mitjans auxiliars d’elevació de persones amb mobilitat reduïda, que s’instal·larien a cada port per facilitar l’embarcament i desembarcament d’aquestes persones amb mobilitat reduïda. 

Marc Pons ha explicat que “els ciutadans de Balears, i en aquest cas els de Menorca en particular, tenim el privilegi de viure a una illa, i el dret a gaudir del mar ha de ser extensiu i real per a tota la ciutadania, encara que tenguin problemes de mobilitat”.

(S’adjunten imatges explicatives dels carrils que es volen instal·lar).