IMG_3109

El port de Maó, clau en el Pla Estratègic per a la recuperació de Menorca que proposa el PSOE

.- Francina Armengol reitera el seu compromís amb la realitat de Menorca i de Maó durant els dos dies d’intensa feina compartida amb Vicenç Tur a la ciutat de llevant

 

“Hem viscut dues jornades molt intenses, per escoltar i explicar compromisos que fa molt de mesos que treballem amb na Francina, compromisos que han culminat amb les conclusions de la Conferència Política. Compromisos certs que na Francina sempre ha mantingut amb Menorca i en aquest cas amb la ciutat de Maó i amb els col·lectius que ha pogut visitar. Esper, desig i estic convençut que na Francina serà Presidenta del Govern i amb ella de Presidenta tindrem una grandíssima sort.” D’aquesta manera ha iniciat Vicenç Tur la valoració dels dos dies de feina que ell i Francina Armengol han dut a terme a Maó durant dos dies.

 

Una de les primeres trobades va ser sobre un objectiu prioritari per a Tur i Armengol: el port de Maó. En aquesta reunió es va poder confirmar –explica Tur- la “sensació que encara no s’ha potenciat al màxim el Port com a motor econòmic no només de Mao, sinó de tot Menorca. Ha de ser el revulsiu principal per tornar a generar millors expectatives econòmiques per a Menorca i per a Maó.”

 

Tur ha exposat que les propostes del Port de Maó s’estan construint “conjuntament. Ningú vol renunciar a seguir sent un Port d’Interès General, de considerar-lo com un punt estratègic no només de Maó i Menorca sinó del conjunt de Balears. Ara bé, no pot ser considerat com el port de Barcelona o València on únicament hi ha activitat d’un gran port industrial. Hi ha d’haver compatibilitat entre els usos d’Interès General (transport de mercaderies, de passatgers..) amb la qual torni a ser un motor econòmic de realitat local i insular. S’ha de recuperar la possibilitat que al Port hi hagi petites empreses d’activitats nàutiques (com el caiac), fins i tot no només vinculades al Club Marítim, que també, sinó petites activitats econòmiques com passa a d’altres ports o altres punts de la costa.

 

Un altre aspecte important és la demanda que el Port es gestioni en clau local i de Menorca; “que es gestioni escoltant. Hi ha la sensació que allò que interessa a Menorca respecte del port no s’acaba duent a terme. Ha passat amb diferents presidència d’Autoritat Portuària (APB), i en aquests moments (encara que les formes puguin ser diferents) se segueix pensant que no s’han desembussat qüestions que podrien fer que el port tingués el dinamisme que el convertia en el motor clau de l’economia”

 

En definitiva, des del PSOE  es demana “compatibilitat d’usos, millor consens i escolta. També  que s’estudiï millor, o que s’aturi, allò que pugui condicionar el futur del Port i no tingui el consens necessari. Per exemple en el cas de Cala Figuera quan la Batlessa va assegurar que es faria el que la societat maonesa volgués, me la vaig creure. Però després vam anar a un Consell Municipal i la batlessa va dir que a Cala Figuera es faria el que Autoritat Portuària vol fer i que l’equip de govern del PP estaria devora l'APB. No podem hipotecar la única zona que queda per desenvolupar al Port a interessos que no beneficiïn la societat i l’economia maonesa i menorquina.”

 

Respecte del sector cultural, Tur ha explicat la demanda d’una “participació contundent dels poders públics, fins i tot del Govern Balear, per tal que Menorca també pugui ser present fora de l’Illa. Aquest impuls a la realitat cultural tant potent que tenim a Maó ha de ser aprofitada i estimada per la resta de les Balears.”

 

Una altra trobada molt important ha estat la mantinguda amb la coordinadora d’Associacions de Veïns de Maó. “Ens reclamen (a banda d’alguns temes transversals i de la necessitat de certes rehabilitacions per tal que els barris tornin a agafar força), que puguem impulsar mecanismes de participació.”

 

Reivindicacions i demandes que no només Tur fa seves i vol afrontar de manera prioritària. Armengol les compateix i exposa la seva voluntat de ser Presidenta de totes les Illes Balears. “Durant tres anys i mig no he fet altra cosa que conèixer la realitat de cada una de les Illes per poder representar bé els interessos de les realitats insulars que, a vegades, no són exactament els mateixos.”

 

Un coneixement de la realitat que l’ha portat al compromís, que “hem xerrat molt amb en Vicenç Tur i ara amb na Susana Mora,”  d’impulsar un Pla Estratègic per a l’Illa de Menorca. “Soc conscient de la realitat econòmica que pateix Menorca, de la realitat social que pateixen molts ciutadans i ciutadanes; de la marginació que hi ha hagut per part de l’administració estatal i autonòmica. Volem lidera un Pla per recuperar temporada turística; però també per tornar a cercar d’altres formes de viure a Menorca, no només del turisme. Volem treballar per reprendre petites i mitjanes empreses lligades a la innovació, al coneixement, al producte propi (ajudant-lo amb la producció i la promoció).”

 

L’objectiu és el de créixer econòmicament “per poder repartir la riquesa entre tota la ciutadania i que no hagin de fugir de l’Illa per cercar feina, quan aquí en podrien trobar si es fessin les coses ben fetes. Necessitem recuperar temporada turística i per fer-ho necessitem una posició valenta per aconseguir major i millor connectivitat.” Per això Armengol es compromet públicament a que el primer que farà si és presidenta “és demanar hora amb el president d’Espanya per parlar de la connectivitat aèria, clau per aquesta illa. Nosaltres som amb les propostes de la Mesa de Transport Aeri de Menorca. Ho lluitarem amb força, i ho farem amb els ciutadans i ciutadanes d’aquí que fa molts anys que lluiten. Ells m’acompanyaran a Madrid per poder-ho aconseguir.”

 

Respecte d’aquesta voluntat diversificadora, el Pla també apostarà per reprendre “la innovació, el coneixement, la reindustrialització” i l’estalonament d’un  sector primari  que hem de “modernitzar i ajudar a sobreviure i a créixer millor...i tot així també necessita d’estímuls públics.” Per això l’altre compromís és la lluita perquè es paguin les compensacions dels problemes que comporta la insularitat.

 

En relació al què ha de ser una de les claus d’aquesta recuperació, el port de Maó, Armengol ha emfatitzat la importància de la indústria nàutica, “que deixa molta riquesa. Però no s’hi està fent res, i no s’està fent per la mala gestió del port de Maó. No es possible que no tinguem plantejaments d’hibernació i arranjament de iots. A més hi ha l’Escola de la Mar, centre de referència estatal, però que no s’està emprant com a tal. Un dels compromisos és impulsar-la, atreure coneixement de tota Espanya perquè vulguin venir a formar-se i a treballar aquí...”

 

Així el Pla Estratègic per a Menorca que s’està treballant es composa d’un seguit de mesures que s’ha de gestionar amb “el Consell, amb els ajuntaments i amb la societat menorquina, comptant amb recursos públics i planificació.” En definitiva Armengol certifica la necessitat d’aquest estalonament “perquè a Menorca hi ha molt de talent; però necessitem l’empenta per fer el bot.”