IMG_4117

El Ministeri ha escoltat les peticions de Govern Balear i Consell Insular i ha acordat dur a terme un pla d’acció per resoldre el problema energètic a Menorca

La Secretària General del PSOE Menorca i Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, juntament amb el nostre company Marc Pons, conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern Balear, han manifestat a la reunió mantinguda aquest matí a Madrid amb el secretari d’Estat d’Energia del Govern Central la necessitat de trobar una solució per resoldre l’aïllament energètic que està patint actualment Menorca amb la retirada del cable elèctric que connecta Mallorca i Menorca. Susana Mora ha lamentat que “aquesta reunió s’ha dut a terme després d’haver insistit durant dos mesos al Ministeri de Foment i gràcies a la petició conjunta entre Govern Balear i Consell Insular”.

Finalment, Susana Mora ha fet una valoració positiva de la reunió, “ja que des del Ministeri han escoltat les nostres peticions i han presentat un pla d’acció en la línia del que nosaltres demanàvem, un pla en el que el servei de subministrament elèctric queda, de moment, assegurat”, un full de ruta que garanteix “l’accelerament dels tràmits del segon cable, també es contempla un pla de contingència que garantirà en tot moment la qualitat del subministrament i, per altra banda, s’obre una porta a tornar a contemplar la conversió a gas de la central de Maó”.

En aquesta línia, el PSOE Menorca exigeix seguir amb el full de ruta pactat avui des de les institucions per garantir el subministrament elèctric accelerant el procediment del segon cable, i alhora es denuncia l’actitud passiva que han adoptat fins ara el Ministeri de Foment i Red Eléctrica per trobar una sortida. En aquest sentit, cal recordar que el cost de la generació d’energia a Menorca s’encareix 135 milions d’euros a l’any sense els cables i, en canvi, el Ministeri no vol passar a gas la central de Maó, amb un cost que no supera els 30 milions en total. Així, sense el cable operatiu, s’incrementa la generació d’energia de la central de Maó fins un 15% aproximadament, i com a conseqüència, augmenta en un 14% la contaminació.

A més, els i les socialistes de Menorca defensem la necessitat de definir el model energètic de l’Illa per al seu futur d’acord amb els principis de Menorca Reserva de Biosfera, en el qual hem d’implicar els governs d’Espanya i de Balears, així com els Ajuntaments i les entitats i associacions econòmiques, socials, culturals i ambientalistes de Menorca. Susana Mora apunta que “és del tot imprescindible apostar per les energies renovables, sempre des de la protecció del paisatge i el territori així com de la preservació del model diferenciat d’oferta turística sostenible”.