IMG_1085[2]

El compromís del PSOE per assolir un Futur per a la Majoria; el compromís socialista amb Menorca

 

“Demanem el vot pel PSOE  perquè tenim un compromís amb la ciutadania. Un compromís amb la feina estable, un compromís amb l’Educació de qualitat, un compromís amb una Sanitat pública i universal sense copagaments, un  compromís amb l’accés a un habitatge digne, un compromís amb les dones per a la igualtat; uns compromisos que en amb Pedro Sánchez assolirem.” Aquest ha estat l’essència, el resum, del contracte pel canvi del PSOE que avui ha detallat el candidat al Congrés Javier Tejero.

 

Es tracta d’un compromís amb la justícia social, un compromís per atendre els problemes i demandes d’una amplíssima majoria de persones, que el PSOE sempre ha estalonat. Històricament amb la construcció dels Pilars Bàsics de l’Estat del Benestar (per exemple amb Educació i Sanitat públiques i universals), però també amb exemples clars i concrets molt més propers en el temps. Així per exemple es pot recordar com en només sis mesos de nou Govern autonòmic, una Presidenta i uns consellers del PSOE han fet possible que avui hi hagi gairebé 400 professors més que el curs passat, que s’obrin els Centres de Salut els capvespres o que s’hagin posat en marxa iniciatives contra l’atur juvenil i de majors de 45 anys, amb un pla de Formació Professional per l’ocupació dels que se’n beneficiaran 150 menorquins i menorquines. En definitiva els i les socialistes volem dur aquest canvi a tota Espanya.

 

El canvi en defensa de la justícia social, per tal que tothom tingui l’oportunitat de dur a terme els seus projectes de vida, passa també pels compromisos concrets respecte a Menorca i Balears que el PSOE  recull específicament en el programa. Compromisos respecte dels quals en Pedro Sánchez s’ha compromès públicament. En aquest cas ha estat la candidata del PSOE Menorca al Senat Gràcia Mercadal qui n’ha fet un breu repàs.

 

El  nostre compromís amb la necessitat de millora del finançament de la Comunitat i de Menorca, amb la necessitat d’un Règim Especial de Balears,  ha quedat ben clar. “Ho va dir en Pedro Sánchez quan va ser a Menorca al maig i a aquí a Ciutadella fa un parell de dies s’hi va comprometre el portaveu Socialista al Congrés. Els ho exigirem.” Un compromís específic amb Balears que es referma amb la voluntat de millorar el sistema de finançament autonòmic a partir del que es coneix com a ‘principi d’ordinalitat’. És a dir que la solidaritat dels territoris que més aporten a l'Estat (com a Balears) no acabi provocant que aquests territoris es quedin per sota de la mitjana quan es produeix el repartiment donis de l'Estat. És un acord que tots els socialistes vam pactar a la Declaració de Granada i no va ser fàcil, ja que des d'alguna Comunitat no ho veien clar.

 

En relació al transport aeri Mercadal ha detallat el compromís específic (també amb la millora del transport marítim) que recull el programa del PSOE. “Defensem una tarifa plana entre illes a 30 euros; també pels no residents. Amb el que destina Foment al descompte de resident tindríem cobert un 80% del cost d'implantar aquesta tarifa. En les connexions amb la península, com a mínim s’ha d’arranjar l'Obligació de Servei Públic amb Madrid a l'hivern amb bitllets més barats i respecte a Barcelona s'han de millorar, especialment, els horaris de les connexions també a l’hivern.”

 

Finalment Mercadal ha exposat una darrera qüestió relacionada amb Menorca i amb l’accés a l’Educació i a la formació que també es recull específicament. “Respecte de les beques defensem que siguin considerades com un dret i no com un privilegi i detallem que un dels aspectes a tenir en compte ha de ser el de la insularitat.”

 

Compromisos que es traslladen també a la proposta socialista de reforma constitucional, ja que volem que s’hi recullin “les singularitats de les diverses nacionalitats i regions, entre elles la insularitat.”