IMG_3967

Educació estable, restaurar la confiança amb la Comunitat Educativa, recuperar el què s’ha perdut i la lluita contra el fracàs escolar, eixos en matèria educativa

El Catedràtic de Sociologia de l'Educació i Pedagogia Social per la UIB i nombre 6 de la candidatura del PSIB-PSOE al Parlament per Mallorca, Martí March s’ha reunit avui capvespre amb representants de la Comunitat Educativa de Menorca.

 

Abans de la trobada March, acompanyat per les candidates del PSOE Menorca al Parlament i al Consell María José Camps i Susana Mora, ha comparegut per exposar les línies mestres del programa del PSIB-PSOE en l’àmbit educatiu.

 

Durant la seva intervenció ha destacat com la Comunitat Educativa ha reaccionat a les imposicions i retallades cercant el consens per a millorar l’Educació i ha emfatitzat que aquesta serà l’eix de la proposta socialista. “A Menorca hi ha l’experiència de Menorca Edu21, com a la resta d’illes n’hi ha hagut d’altres, que han impulsat Illes per un Pacte. Ha de ser un element estratègic de futur. Volem que la política educativa tingui continuïtat, sigui estable, que hi hagi recursos, que tendeixi cap a la qualitat, cap a l’equitat. Per això volem un pacte entre la Comunitat Educativa, les forces polítiques i tota la societat. És l’única forma d’encarar el futur amb èxit. L’Educació necessita temps per tenir resultats sòlids, necessita ser estable. La Comunitat Educativa, plural i diversa, s’ha posat d’acord i els partits polítics hem de fer d’aquest tema un element d’Estat per tal que totes les forces puguin signar el Pacte per l’Educació. Ja ho hem dit: volem que el PP també signi aquest pacte i ho signi pel bé de l’Educació.”

 

En aquest sentit Susana Mora ha destacat la resposta en positiu de la Comunitat Educativa menorquina. “S’han unit totes les persones que la conformen (que en el fons és tota la ciutadania: mares, pares, mestres, alumnes...) per protestar per la situació, però també han sabut canalitzar-la d’una forma tant interessant i propositiva com ha estat el Pacte per l’Educació que ha nascut a Menorca de la mà d’Edu21.”

 

Per la seva banda María José Camps ha destacat la feina de contacte constant amb la Comunitat Educativa que ha duit a terme la menorquina Cristina Rita com a responsable al Parlament. “És de justícia. En una època tan dura com la que hem viscut s’ha de destacar l’oposició que ha fet la persona qui era portaveu d’Educació del Grup Socialista al Parlament, Cristina Rita, qui ha fet una magnífica feina fent propostes de manera incansable i escoltant a la Comunitat Educativa.”

 

Feina conjunta, diàleg que els i les socialistes han incorporat al programa electoral tal com ha explicat March. “Tot el programa educatiu que presenta el PSIB-PSOE neix, precisament, del diàleg que els responsables del Partit han mantingut amb tota la Comunitat Educativa i que evidencia el convenciment socialista que l’Educació ha de ser un element clau en la legislatura que ara començarà.”

 

Per això el primer eix passa per “restaurar la confiança amb la Comunitat Educativa que s’ha perdut durant aquest temps. Això vol dir dialogar amb tot el sector en les Meses Sectorials, amb els Consells Escolars de cada illa, amb els sindicats, amb els directors, amb les associacions de mares i pares, amb els estudiants...és el moment d’intentar que la complicitat que s’ha perdut es recuperi, ja que aquesta és l’única forma d’engegar una política educativa en positiu, que tendeixi cap a l’èxit.”

 

El segon element bàsic és el d’intentar “recuperar tot el que s’ha perdut durant aquesta legislatura. Els pressupost d’Educació s’ha empobrit d’una forma significativa, els treballadors han perdut drets, s’han incrementat com mai les ratios mestre-alumnes a les escoles, s’ha aufmentat el nombre d’hores dels docents, s’han llevat programes d’atenció a la diversitat, s’han retallat beques, ajudes per menjadors escolars, per a llibres de text...hi ha hagut una política de retalls que ha incidit en la qualitat i l’equitat Educativa.”

 

El tercer se centra en una política de reformes. “El sistema Escolar de Balears necessita reformes. És evident que no som els millors del món, però sí tenim la base per poder millorar. Volem fer un pla de rehabilitació de centres educatius, els centres han de ser segurs i dignes. Volem dur a terme un pla per lluitar contra l’abandonament educatiu i a favor de l’èxit escolar. Som una comunitat amb uns índexs de fracàs i abandonament escolar importants i no ens ho podem permetre. També volem intentar incrementar l’escolarització d’ensenyament post obligatori (Balears és la Comunitat amb la taxa d’escolarització post obligatòria més baixa d’Espanya) i el Segle XXI necessita gent molt formada, molt qualificada.”

 

En aquesta mateixa línia se centra l’aposta per la millora de la Formació Professional. “Les Illes Balears necessiten persones qualificades i per això volem incrementar l’oferta, una oferta de qualitat i, sobretot, volem implicar el món empresarial amb la FP. Els empresaris han de ser els primers que vulguin gent qualificada.”

 

Pel que fa a la llengua s’ha de “reconstruir el consens lingüístic escolar, un consens que ha romput el PP. Un consens escolar que existia des dels anys 80, quan es va fer l’Estatut d’Autonomia, quan es va fer una Llei de Normalització Lingüística amb el Govern den Canyelles, amb el decret de mínims que va fer el Sr. Matas...i ho ha romput el Govern del Sr Bauzà amb una política sectària, fent de la llengua un element de confrontació i no un element de comunicació. Volem recuperar aquest consens, intentar que el decret de mínims sigui un punt de base, però amb totes les modificacions que la nova realitat implica.”

 

Finalment Martí March també ha emfatitzat la necessitat de “posar els centres educatius en l’eix per dur a terme aquestes polítiques; volem autonomia de centres real. Els centres són responsables i per això considerem que els hem de donar autonomia pedagògica, econòmica, organitzativa i en temes de personal.”

 

Menorca
En relació a Menorca s’ha referit a mancances específiques. “El Conservatori de Música necessita un edifici en condicions, en quatre anys no s’ha donat una resposta i dins la idea de rehabilitació i creació de centres serà un objectiu amb què hi treballarem.” Un compromís al qual també s’afegeix la necessitat d’aconseguir una nova seu per a l’Escola d’Adults de Maó, així com recuperar els retalls que s’han produït en els estudis no reglats.

 

Finalment Martí March ha destacat la necessitat que la Conselleria d’Educació sigui cada vegada més professional. “Volem que el delegat a Menorca d’Educació sigui un delegat amb pes polític. Menorca necessita un delegat/ada que realment conegui l’Educació, que tingui pes polític, que sigui un representant de la Conselleria, però també la persona capaç de dur a la conselleria els problemes reals de l’Educació a Menorca.”