IMG_4500

Diumenge els ciutadans i ciutadanes de Menorca ens juguem recuperar la dignitat de Menorca, de les persones. Entre tots hem de fer possible el canvi

.- Per als socialistes “governar és escoltar, dialogar i llavors decidir en  conseqüència.”

 

“Volem una Menorca que recuperi el benestar perdut, una Menorca on ningú quedi enrere. Una Menorca en la qual sigui possible una nova via de creixement econòmic perdurable, que no només pensi amb les generacions actuals, sinó també amb les generacions futures.” D’aquesta manera ha iniciat la seva intervenció la candidata del PSOE  Menorca a la presidència del Consell Insular, Susana Mora, en la compareixença per detallar la feina feta durant la campanya i l’essència dels compromisos socialistes.

 

Prèviament la cap de llista del PSOE  Menorca al Parlament, María José Camps, ha exposat la tasca que ha fet el partit i els seus representants per concertar els compromisos.La campanya és la part més visible de sa feina que hem fet durant aquests mesos. Feina a peu de carrer, amb reunions amb tots els sectors, amb associacions, amb col·lectius...Reunions amb les persones escoltant les seves inquietuds, les seves necessitats, els seus punts de vista, les seves crítiques i les seves propostes. Perquè esteim convençuts que aquest ha de ser el punt de partida de la recuperació del benestar perdut.”

 

Una feina que -en paraules de Mora- s’ha traduït en un “programa electoral que fa possible l’execució d’aquest projecte. Un programa que és el resultat  d‘un gran procés participatiu i que pivota damunt eixos principals. En primer lloc necessitem un Consell Insular fort, que lideri i coordini junt amb la ciutadania i els ajuntaments, el que volem per Menorca, que lideri els interessos de Menorca des de Menorca dins la nostra illa, però també fora. En segon lloc, necessitem mesures de xoc. Hem de ser conscients que hi ha moltes persones a Menorca que ho estan passant malament i que necessiten d’aquestes mesures de caràcter urgent i immediat, com són la contractació directe per part de l’administració de persones majors de 45 anys que ja han esgotat presentacions d’atur –i amb càrregues familiars- i una pla de suport a l’alimentació infantil, així com el compromís que no hi hagi ni un desnonament més. Mentrestant farem feina amb aquesta via de creixement en base a tres pilars: model econòmic, model territorial i connectivitat.”

 

La concreció i desenvolupament d’aquests tres pilars ha de ser fruit d’un gran Contracte Social, “liderat des del Consell Insular juntament amb els ajuntaments. Un gran Contracte Social on tots remem a la una i que es basa en dos fonaments: Un és l’acord entre administració pública els agents socials, representants dels treballadors i empresaris per tal de decidir el model econòmic per la nostra illa, per tal de dirigir la formació, que per a nosaltres és l’eix fonamental per recuperar aquest model de creixement, cap als nínxols de mercat que té l’Illa i els que generarem.”

En segon terme Mora ha destacat la necessitat “d’aliances empresarials entre tots els sectors econòmics; perquè tots són imprescindibles, hem de diversificar la nostra economia.  És important  el turisme, com és important el camp, com és important la indústria, com són importants les noves tecnologies i com és important xerrar d’energies renovables com a nínxols de creació de feina. Perquè governar, com ja hem dit moltes vegades, és escoltar, dialogar i decidir amb conseqüència.”

 

De fet el PSOE  i els seus representants “hem començat a escoltar i a dialogar molt abans de governar i els ciutadans i ciutadanes ens han demanat propostes concretes. I des de l’escolta i el diàleg, així ho hem fet:

 

.- 20 milions d’euros –en quatre anys- per a polítiques actives d’ocupació

 

.- Contractació directe per majors de 45 anys que han esgotat les prestacions d’atur i tenen càrregues familiars.

 

.- Pla de suport a l’alimentació infantil.

 

.- Tarifa plana entre illes a 30 euros, a partir de la partida de descompte de resident. “És possible, en contra del que diu el Senyor Bauzà. En aquests moments destinem 17 milions d’euros per al descompte de residents en els trajectes entre Menorca i Palma. Amb tres milions més, els estudis ens avalen, és possible assolir aquesta tarifa de 30€. És una qüestió de voluntat política i el nostre Secretari General, en Pedro Sánchez, també s’hi ha compromès.”

 

.- Obertura de noves rutes aèries amb aliances amb el sector turístic i les companyies aèries. “Impulsades des del concurs públic, és a dir, posant doblers si és necessari des de l’administració. Es pot fer. Recentment ho ha fet la Diputació de Lleó i  també Canàries, no emparant-se en el seu règim fiscal, sinó en base a arguments de dinamització turística.”

 

.- Revisió Pla Territorial Insular. “No s’ha fet, l’hem de revisar. Aplicarem tres pilars fonamentals: rehabilitació,  dinamització del camp i reordenació dels nuclis rurals.

 

.- Aliances empresarials amb tots els sectors. “No és possible que hi hagi llocs de feina a Menorca que s’hagin de cobrir per persones de fora. Tenim, com ja he dit en altres ocasions, empreses de kaiac que contracten monitors de fora perquè a Menorca no hi ha persones formades per fer-ho. Tenim fàbriques d’avarques que no tenen relleu generacional de treballadors i treballadores”

 

“Totes aquestes són propostes que han de ser liderades des del Consell Insular de Menorca. Menorca ha de ser la que ha de decidir què volem per Menorca, què volem per a la nostra Illa.”

 

Precisament María José Camps s’ha referit a la imperiosa necessitat que Menorca i els seus ciutadans i ciutadanes siguin els protagonistes a l’hora de dissenyar el seu futur. “És veritat. Aquests dies hem pogut constatar que hi ha dos models ben diferenciats. Un model, el d’aquests darrers quatre anys, que prioritza el pagament als bancs relegant les necessitats de les persones i absolutament sotmès a la voluntat de Palma,  com per exemple ha succeït en el cas  del Verge del Toro, on s’ha renunciat a què s’hi fes un centre sociosanitari, però en canvi el Govern actual ha anunciat que sí el farà a Son Dureta (Palma) i a Can Misses (Eivissa). També s’han de tenir en compte les inversions que han arribat de les altres administracions, que han estat cap.  Mentre que l’equip de govern del Consell que ha governat fins ara només treu pit de l’aplicació a Menorca de lleis que s’han imposat des de Palma i que fan prevaldre el consum del territori.”

 

A l’altre costat de la balança hi ha el model del PSOE. “Un model que pivota sobre l’eix principal de les persones i el seu benestar. Amb mesures concretes i específiques que donen resposta immediata a la situació laboral viscuda aquests darrers anys i a les persones que es troben amb un greu risc d’exclusió social. Un model que defensa el dret de tota persona a tenir una vida digna. Un model que es basa en el lideratge del Consell, de la mà dels ajuntaments, per assolir un gran acord amb tota la ciutadania per dissenyar el present i el futur de Menorca; basat en la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i de drets a partir de les virtuts mediambientals, paisatgístiques, culturals que té Menorca.”

 

Així doncs el Grup socialista al Parlament serà el garant “que tot el que afecti Menorca es decideixi des de Menorca, tenim el compromís de na Francina Armengol. Per tant, serà una prioritat modificar les lleis de Turisme, la Llei del Sòl i la Llei Agrària. També prioritzarem millorar el finançament del Consell Insular, imprescindible per tenir un Consell fort que lideri el futur de tots els menorquins i menorquines. Així mateix haurem de millorar el Règim Especial de les Illes Balears i les connexions aèries, dues propostes respecte de les quals també que tenim de forma expressa el compromís d’en Pedro Sánchez;” ha afirmat Camps per concloure la seva intervenció.