IMG_2722

Posicionament PSOE Menorca en relació a la proposta de Més per Menorca sobre l'alliberament de presos polítics

Davant la proposta d’acord presentada per Més per Menorca en relació a l’alliberament dels presos polítics de Catalunya, els i les socialistes de Menorca volem deixar pal·lès que, des del primer moment, hem condemnat l’actuació desproporcionada que va adoptar el Govern de Mariano Rajoy, així com l’ús de la violència contra els ciutadans i ciutadanes de l’Estat en lloc d’haver optat per establir línies de diàleg i de negociació per donar-li una solució.

 

Davant la inacció i incapacitat del Govern del PP i del Govern Català per trobar una solució política, s’ha declarat la Declaració Unilateral d’Independència per part del Govern Català i l’aplicació, per la part del Govern Rajoy, de l’article 155. Simultàniament, s’han iniciat procediments judicials que culminen amb l’acord de presó provisional sense fiança per Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, per una banda, i de la meitat dels consellers del Govern de Catalunya, per l’altra. Tot això ha agreujat encara més el conflicte, a part d’aprofundir en un greu dèficit democràtic.

 

En aquest sentit, els i les socialistes de Menorca entenem que la presó provisional acordada per l’Audiència Nacional és desproporcionada, i així ho hem manifestat. Ara bé, la Proposta d’Acord que avui ha dut a debat Més per Menorca parla “d’aplicació fraudulenta del 155”, “d’involució de la separació de poders” i de “presos polítics”; expressions, totes ells, que separen i no reconcilien.

 

Per altra banda, tant els membres de la Mesa del Parlament de Catalunya, encapçalats per la seva presidenta, Carme Forcadell, com els membres del Govern de la Generalitat, inclòs Oriol Junqueres, han acceptat i no s’han oposat a l’aplicació del 155 (així ho van manifestar al Tribunal), essent que, fins i tot, Carme Forcadell va qualificar la DUI de “simbòlica”. A més a més, cal dir que Amnistia Internacional ha afirmat que en cap cas es poden considerar ni als Jordis ni als consellers empresonats, com a presos polítics, o com matisen, “presos de consciència”.

 

Quant a la involució de la separació de poders a la que fan referència a la proposta d’acord, no és de rebut que el Govern interfereixi amb les resolucions judicials, tal i com s’exposa, i amb aquest mateix argument, no es pot acceptar que des del Consell Insular i Ajuntament s’exigeixi l’alliberament de presos polítics. Aquesta exigència, si més no, seria també una ingerència en la separació de poders.

 

Des del PSOE Menorca es reclama alçada de mires, respecte i diàleg, ara i dia 22 de desembre. De cap manera es pot deixar passar una nova oportunitat de convertir-nos en una societat moderna que avança, i per açò serà necessari modificar la Constitució per adaptar-la a la realitat existent, per definir el model territorial d’Espanya que necessàriament ha de caminar cap al federalisme, perquè Espanya serà o no serà federal.

 

Per tots aquests motius exposats, el grup socialista no dóna suport a la proposta, és més, reclama un ús més responsable de les paraules, que al cap i a la fi, son el mitjà del diàleg.